Illustrator Bert van der Meij maakt  een rondje (FakeNews) door Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.
Illustrator Bert van der Meij maakt een rondje (FakeNews) door Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Foto: Bert van der Meij

Vrijwel zeker woningbouw achter Collegiantenstraat

Bufferzone n Het terrein wordt inmiddels bouwrijp gemaakt. De bewoners van de Collegiantenstraat lijken alleen nog kans te maken op een goede inrichting van het gebied tussen hun woningen en een nieuw appartementencomplex daarachter. Dat zou dan als bufferzone dienen. En als doekje voor het bloeden.

Door A. van der Wel

De gemeente Katwijk staat open voor overleg over de inrichting van de bufferzone, aldus de advocaat van de gemeente. Maar harde toezeggingen werden niet gedaan tijdens een zitting over de bezwaren tegen het bouwplan bij de Raad van State in Den Haag.

Toen het bestemmingsplan De Horn werd vastgesteld, werd ook besloten om er nog niet meteen te gaan bouwen. Dat zou later pas gebeuren na het maken van een zogenoemd uitwerkingsplan waarvoor een reeks voorwaarden werd gesteld. Dit uitwerkingsplan is er nu en het maakt de bouw mogelijk van 83 woningen in een gebied achter de Collegiantenstraat. Een nieuw appartementencomplex direct achter de woningen in die straat is de bewoners in het verkeerde keelgat geschoten.

Aanvankelijk stelden ze dat het uitwerkingsplan helemaal geen woningen mogelijk mocht maken. Het gebied was aangewezen voor een multifunctioneel centrum, kantoren of een school. Nu is besloten dat dit allemaal niet doorgaat en dat er woningen komen.

Leefklimaat

Het blijkt dat de bewoners dit niet goed hebben begrepen. Volgens de advocaat van de gemeente was het steeds de bedoeling dat er woningen konden komen of kantoren, een school en een multifunctioneel centrum.

Dit betekent dat de Raad van State alleen nog moet kijken of de geplande woningbouw een zware aantasting vormt van het leefklimaat van de bewoners van de Collegiantenstraat.

De advocaat van de gemeente zegt te begrijpen dat de bewoners het niet leuk vinden dat in plaats van vrij uitzicht een appartementencomplex hun uitzicht nu gaat aantasten. Maar volgens de advocaat is het een aanvaardbaar plan, omdat de gevolgen voor de omwonenden niet groot zijn. En ze wonen nu eenmaal in een stedelijk gebied waar woningen dichter op elkaar staan.

Zware argumenten kunnen de bewoners van de Collegiantenstraat daar niet tegen in brengen. Het appartementencomplex komt op ongeveer 23 meter afstand te staan van hun perceelsgrens. Een studie naar verlies aan zonlicht toont ook aan dat er geen probleem te verwachten valt. En de bouwhoogte van 12 meter is zelfs iets lager dan het geldende bestemmingsplan toelaat.

De Raad doet over zes weken uitspraak.