Beloftes

Op het moment dat u deze column onder ogen krijgt zijn de gemeenteraadsverkiezingen alweer achter de rug. Wat is het geworden? Wordt de gemeente de komende vier jaar opnieuw bestuurd door een coalitie van uitsluitend christelijke partijen of heeft de kiezer dit keer een andere keuze gemaakt? Op het moment waarop ik deze column schrijf weet ik dat nog niet. Weet u, eerlijk gezegd zou ik het wel verfrissend vinden als nu eens een niet christelijk partij deel zou mogen uitmaken van die coalitie. Ik ben echter bang dat we daar nog wel een drietal gemeenteraadsverkiezingen op zullen moeten wachten. In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn namelijk nog steeds heel veel mensen lid van een kerk en dat bepaalt toch echt bij velen het stemgedrag. Ik ben er echter van overtuigd dat het stemgedrag ook hier in de nabije toekomst zal veranderen, de secularisatie gaat Katwijk echt niet voorbij. Daarnaast gaat de gemeente explosief groeien, er worden de komende decennia nog minstens 7500 woningen bijgebouwd. Dat betekent veel nieuwe mensen met wellicht ook een andere kijk op de dingen.

In mijn mailbox trof ik van de week een mailtje van een fan aan. Dat gebeurt wel vaker en daar ben ik blij mee want info uit mijn mailbox bezorgt mij vaak inspiratie. De schrijver van deze fanmail legde mij uit dat politieke partijen vaak de schuld van zaken die niet konden worden gerealiseerd in de schoenen schuiven van de gemeente. Maar de gemeente? Dat is het gemeentebestuur bestaande uit B&W en de gemeenteraad. De politieke partijen die daar deel van uitmaken zijn dus in feite zelf verantwoordelijk voor het mislukken van die dingen. Zij besturen immers de gemeente. Tja, daar is geen speld tussen te krijgen.

De afgelopen weken puilde mijn brievenbus uit van partijpropaganda. Als je die naast elkaar neerleg en bestudeer zie je dat de meeste partijen vaak zo'n beetje het zelfde denken over kwesties als: de bibliotheek, het vrachtvervoer over onze doorgaande wegen en het huisafval inzamelsysteem. Om met dat laatste te beginnen: 60% van onze grijze vuilniszakken zijn grotendeels gevuld met afval dat daar niet in thuishoort. Maar hele volksstammen weigeren om het huisvuil te scheiden. Die rolcontainers die daar wel voor moeten gaan zorgen, ik verzeker u: slechts een kwestie van tijd. Die nieuwe bieb? Ach, die komt er ook wel. Dat onze Rijnsburgse bibliotheek twee derde van haar oppervlakte moest inleveren hebben we ook gepikt. Tenslotte: hoe mooi de partijen het ook brachten: vrachtwagens zullen voorlopig blijven rijden door onze dorpen, we kunnen ze moeilijk allemaal de N206 opsturen. Trouwens die gaat op de schop. Een raad nog: Bewaar de beloftes van uw partij en check over 4 jaar of ze die zijn nagekomen. Politiek? Voer voor columns.

Reageren?                 uicatcher@gmail.com