Meer informatie over de SHVV op www.vliegveldvalkenburg.nl.| Foto: pr.
Meer informatie over de SHVV op www.vliegveldvalkenburg.nl.| Foto: pr. Foto: pr.

Bezoekerscentrum Historie Vliegveld krijgt vorm

Twaalf jaar na de sluiting is er nog steeds veel belangstelling voor voormalig vliegveld Valkenburg: zo'n zestig geïnteresseerden kwamen afgelopen zaterdagmiddag naar de eerste donateurs- en informatiemiddag van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) in het Dorpshuis in Valkenburg.

Het bestuur van de SHVV had deze middag georganiseerd om donateurs en andere geïnteresseerden op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen rond de plannen voor een bezoekerscentrum op het voormalige vliegveld.

Na voorzitter Peter Korbee, die de bijeenkomst opende, gaf vicevoorzitter Marco Borst een presentatie over de voorgeschiedenis en de oprichting van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg, de plannen voor het bezoekerscentrum en de actuele stand van zaken.

De SHVV heeft het theoretische deel afgerond: de plannen voorzien in het huren van de voormalige telefooncentrale van de Koninklijke Marine.

Het vooroverleg over een omgevingsvergunning werd vorige week met positief resultaat door de gemeente Katwijk afgerond. Er wordt door de gemeente medewerking verleend aan een afwijking van het bestemmingsplan ten behoeve van het bezoekerscentrum. Hier wordt een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van het vliegveld. Daarnaast is er ruimte voor tijdelijke (thema) exposities. De SHVV wil, deels in samenwerking met het Welzijnskwartier, in en vanuit het bezoekerscentrum ook activiteiten gaan organiseren voor specifieke doelgroepen als ouderen en jongeren.

Voor een derde doelgroep -veteranen- wil de stichting in het bezoekerscentrum enkele malen per jaar een Veteranencafé gaan organiseren. Verder heeft de stichting het ontwikkelen van een lespakket voor basisscholen in haar plannen opgenomen. De feestelijke opening van het bezoekerscentrum is vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2019.