Het fenomeen Knarrenhof trok een volle bibliotheek aan de Hoorneslaan. | Foto: Piet van Kampen
Het fenomeen Knarrenhof trok een volle bibliotheek aan de Hoorneslaan. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Veel interesse voor 'Knarrenhof'

n Gemeenschapsvorming, nabuurschap en toch privacy

Senioren n Volle bak in de Bieb aan de Hoorneslaan waar vorige week maandag tientallen senioren (knarren) aanwezig waren tijdens een informatieavond. Onderwerp van gesprek: veilig en comfortabel wonen voor de oude dag. Niet zomaar in de eerste de beste woning of appartement maar in een bijzondere woonvorm: een Knarrenhof.

Door Piet van Kampen

Het idee voor een Knarrenhof komt van een oud-verpleegkundige uit Zwolle. Zij miste woningen voor ouderen met een smalle beurs. Woningen waar zij bij elkaar kunnen aankloppen voor ondersteuning.

Haar idee werd opgepikt en onlangs is in Zwolle het eerste Knarrenhof van Nederland geopend en de Stichting opgericht.

50plusinKatwijk

Als het eerste schaap over de dam is volgens er altijd meer. In het TV-programma Brandpunt werd hier verslag van gedaan. Inmiddels hebben in tientallen gemeenten bewoners elkaar opgezocht met als doel om ook in hun gemeente seniorenhofjes te bouwen.

Dertig gemeentes tonen nu al interesse. De opgerichte landelijke Stichting Knarrenhof helpt actieve bewonersgroepen in tientallen plaatsen.

Enkele inwoners van onze gemeente hebben de draad opgepakt. Opvallend is dat er zes dames waarvan drie uit Rijnsburg en drie uit Katwijk in het opgerichte platform 50plusinKatwijk zitten en niemand uit Valkenburg. Ook het mannelijke geslacht is met één persoon zwaar ondervertegenwoordigd. Na deze bijeenkomst zal dat ongetwijfeld anders zijn want na afloop werden er spontaan veel aanmeldingsformulieren ingevuld. Hier zal de presentatie van Sophieke Klaver van de Stichting Knarrenhof en Clara van Rijn van 50plusinKawijk wel debet aan zijn geweest.


Concept

Gemeenschapsvorming, nabuurschap en toch privacy. Drie sleutelwoorden van het woonconcept. Een hofje vanaf minimaal vijftien woningen met een collectief binnen gedeelte maar met de voordeur aan de buitenzijde.

Stichting Knarrenhof begeleidt en blijft betrokken bij gezamenlijke opdracht voor het vastgoed, comfortabel, betaalbaar, veilig en duurzaam wonen in diverse woningtypes naar keuze. Belangstellenden dienen zich bij de stichting in te schrijven.

De rol van de lokale trekkersgroep (platform 50plusinKatwijk) is de communicatie tussen de gemeente en de stichting. In Katwijk lijkt de belangstelling behoorlijk maar er moet wel een geschikte locatie voor worden gevonden.

Voor meer informatie kan men kijken op www.knarrenhof.nl