Regelmatig controleert Janneke  haar bloedsuikerspiegel. | Foto: CvdS.
Regelmatig controleert Janneke haar bloedsuikerspiegel. | Foto: CvdS. Foto:

Janneke Glasbergen heeft diabetes 2

n 'Keer Diabetes2 Om' heeft haar leven veranderd

Verandering n Ze slikte 5 pillen op een dag en moest 's avonds 18 eenheden insuline spuiten. Janneke Glasbergen (67) is sinds 2010 diabetes 2 patiënt. Ze was altijd moe, werd dikker en zat hierdoor niet goed in haar vel. Het programma 'Keer Diabetes2 Om' heeft haar leven veranderd. En daar wil ze ook andere mensen met diabetes 2 over informeren.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Bij type 2 heeft het lichaam te weinig insuline en reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het kan betekenen dat iemand insuline moet spuiten. Overgewicht, weinig beweging, erfelijke aanleg en hogere leeftijd vergroten de kans op deze ziekte.

Andere leefstijl

In 2010 kreeg Janneke de diagnose diabetes 2. Hiervoor kreeg ze direct medicijnen. Janneke vertelt: 'Je komt dan in de medische molen terecht. Regelmatig werd mijn bloedsuikerspiegel gecontroleerd en die werd steeds hoger. Vorig jaar slikte ik vijf pillen en in juni 2017 moest ik ook insuline gaan spuiten. Ik besefte dat ik dit mijn leven lang zou moeten blijven doen. Waarschijnlijk steeds meer en dat wilde ik eigenlijk niet. Maar ik had geen keus.' Via haar ziektekostenverzekering kreeg ze een artikel onder ogen over een voorlichting van 'Keer Diabetes2 Om'. 'Ik heb me hiervoor aangemeld en in september kreeg ik een uitnodiging om een bijeenkomst in het LUMC bij te wonen. Dit was een eyeopener voor mij.' Keer Diabetes2 Om werkt niet met medicijnen of met medische ingrepen, maar met verandering van leefstijl. Medicijnen zoals insuline genezen diabetes namelijk niet. Keer Diabetes2 Om zet voeding, beweging en ontspanning om als medicijn. 'Na die informatiebijeenkomst in het LUMC heb ik me aangemeld voor het programma en werd hiervoor uitgenodigd. In november ben ik twee dagen in Uden geweest', vertelt Janneke. 'Een paar dagen van te voren kreeg ik bericht dat ik moest stoppen met vier pillen gliclazide. Bij de ontvangst met koffie mocht ik geen zoetjes nemen, maar wel slagroom. Ik ben van de generatie die niet vet eet maar mager, en daarom veel light producten gebruik. Dat zit er zo in dat je ervan schrikt als je slagroom mag gebruiken', vertelt Janneke. In dit weekend heeft ze veel gehoord en geleerd wat vooral verkeerde voeding met je lichaam doet. 'Onder begeleiding van een gespecialiseerd team, bestaande uit een arts, een verpleegkundige, een diëtist, een kok en een leefstijlcoach, leer je gezonder te eten, te bewegen en te ontspannen. Maar wel op zo een manier dat dit heel goed is vol te houden', legt Janneke in het kort uit. Ze voegt er aan toe dat ze daarbij ook nog heel lekker eet. Ook is ze meer gaan wandelen, en gebruikt vaker de trap in plaats van de lift. Het is inderdaad een manier van omdenken.

Diabetes verdwijnt niet, wel de hinderlijke symptomen

Inmiddels is Janneke 10 kg afgevallen, slikt ze nog maar één pil en hoeft ze geen insuline meer te spuiten. Janneke: 'De ziekte diabetes verdwijnt niet, maar wel de hinderlijke symptomen zoals vermoeidheid, dorst en veel naar de wc gaan. Vaak ging ik 's middags naar bed omdat ik zo moe was. Ik heb nu veel meer energie en 's nachts slaap ik 8 uur als een roos. Middels het programma Keer Diabetes2 Om heb ik geleerd de baas te worden over medicijnen gebruik. En dat wens ik veel meer mensen met diabetes 2 toe.'

Meer informatie hierover is te lezen op de website www.keerdiabetesom.nl


Kom naar de informatie bijeenkomst voor de nieuwe Dorcas Winkel

n Dinsdagavond 3 april in Kon. Wilhelminaschool

Ambitie n Het bestuur van Dorcas Ondernemers Regio West is zich aan het oriënteren of het haalbaar is een Dorcas-winkel in Rijnsburg, Valkenburg of Katwijk te openen. Dit in samenwerking met Dorcas Nederland.

Momenteel zijn er al 31 Dorcas-winkels in Nederland die allemaal volledig gerund worden door vrijwilligers. In een Dorcas-winkel worden tweedehands spullen verkocht. De opbrengst gaat naar de projecten. De organisatie vraagt mensen uit de omgeving van de winkel om goederen in te leveren die vervolgens in een Dorcas-winkel worden verkocht.

Vrijwilligers gezocht

Een van de enthousiaste bestuursleden is Mariëlla Zandbergen. 'Voor de werkzaamheden in de nieuwe winkel zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers van alle leeftijden. We zoeken mensen die goederen bij mensen thuis willen ophalen, de goederen willen sorteren en prijzen, de winkel willen inrichten en die de kassa willen bedienen. Natuurlijk zijn er nog veel meer werkzaamheden als de winkel straks van start gaat. Vrijwilligers kunnen met een paar uur inzet per week al een belangrijke bijdrage leveren', laat Mariëlla weten.

Om belangstellenden te informeren over deze plannen en om vrijwilligers voor de Dorcas-winkel te vinden, is er op dinsdagavond 3 april 2018 een informatieavond. Als u interesse heeft in de plannen van Dorcas Ondernemers Regio West, dan bent u van harte welkom op deze avond, welke gehouden wordt in de Koningin Wilhelminaschool, Kerkstraat 21 in Rijnsburg. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar en uiterlijk 21.30 uur hoopt men de bijeenkomst af te ronden. Aanmelden kan telefonisch via 06 52 31 76 58 (Mariëlla Zandbergen) of per e-mail via mariella@dorcasregiowest.nl.