Een wijngaard in Limburg. | Foto: pr.
Een wijngaard in Limburg. | Foto: pr. Foto: pr

Nederlandse wijn

Onlangs volgde ik een workshop over de geschiedenis van de Nederlandse wijn.

Zo'n 15 jaren geleden kreeg ik eens een flesje wijn uit Nederland cadeau, en die heb ik toen niet leeggedronken. Over smaak valt te twisten, maar de wijn verdween niet eens in de jus pan bij de sudderlapjes, maar ging zo de gootsteen in. Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van Nederlandse wijn. Dat Nederlandse wijn nu vaak wél goed is, heeft verschillende oorzaken. Het klimaat verandert, waardoor hier steeds beter wijn te verbouwen is. Een andere belangrijke verandering is dat er door Nederlandse wijnbouwers vaak gewerkt wordt met nieuwe, voor veel mensen onbekende rassen. Rassen die speciaal gekweekt zijn voor ons natte klimaat, die resistent zijn tegen schimmel en die vroeg rijpen. Dan moet je denken aan rassen als Joaniter, Solaris en Sauvignon Gris voor witte wijnen en Regent, Pinotin en Cabernet Cortis voor blauwe rassen.

Nederlandse wijnboeren hebben de afgelopen jaren hun kennis over het maken van wijn verder ontwikkeld. Van diverse wijndomeinen in Nederland kun je gerust zeggen dat ze de kinderschoenen ontgroeid zijn. Daar worden prachtige wijnen gemaakt, op een professionele manier. Er bestaat nog steeds een vooroordeel dat Nederlandse wijn niet lekker, en vooral zuur zou zijn. Gelukkig zijn er blindproeverijen. Onlangs was ik bij de verkiezing van de beste wijn bij asperges. 25 vinologen proefden daar 30 verschillende wijnen blind. Daaronder waren zo'n 10 wijnen van Nederlandse bodem. Eén van de wijnen had ik blind een 9 gegeven, twee van de tien eindigden in de top 6! Het vooroordeel over Nederlandse wijnen kan dus overboord.

In totaal heeft Nederland ongeveer 200 hectare wijngaard. Ter vergelijking: Duitsland heeft zo'n 100.000 hectare, in Frankrijk is er 800.000 hectare beplant met wijnstokken. De Nederlandse wijnen zijn niet goedkoop, je betaalt al snel € 12,50 per fles. Dit komt vooral door de beperkte schaal waarop de wijndomeinen werken. Mijn Nederlandse wijn verdwijnt al lang niet meer in de gootsteen. Ik drink 'm nu met smaak bíj m'n sudderlapjes.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding