Afbeelding
Foto: pr

De Postduif

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Mevrouw Souverijn belt me op.

Ze woont samen met haar man aan De Waal op nummer 34 en hun huis heet de Postduif.

Ik ben er een paar jaar geleden ook op bezoek geweest in verband met de zoektocht naar de herkomst van Rijnsburgse bijnamen.

Ik mag weer langskomen. Leuk!

PTT

Onder het genot van koffie en thee begint de heer Souverijn zijn verhaal: "In 1953 kwam ik uit dienst en ben ik bij de post begonnen. Toen ik daar 25 jaar werkte, kreeg ik een feestavond aangeboden van de PTT ter gelegenheid van mijn jubileum. We hadden een gezellige avond bij Camping Koningshof. Ik kreeg zelfs een serenade van muziekvereniging Wilhelmina! En toen kreeg ik dat bord met die huisnaam."

Mevrouw Souverijn vult hem aan: "Ja, we wilden hem een mooi cadeau geven. Zo kwamen op het idee van een bord met een naam, alleen wisten we niet gelijk welke naam. We waren bij iemand die dat soort borden maakte en die zei: "Joh, je moet er Postduif op zetten. Je man heeft duiven én hij werkt al 25 jaar bij de post." En dat hebben we dus maar gedaan. Pas kwamen we iemand tegen die over het bord begon en erop hamerde dat we het bord écht moesten laten hangen!"

Net te laat

Het echtpaar vertelt enthousiast verder. Meneer Souverijn hield vanaf zijn 15e jaar duiven.

Eerst in zijn ouderlijk huis en later ook nadat hij getrouwd was. Hij deed mee met wedvluchten en won regelmatig. Het bewijs daarvan laat hij me zien: een grote prijzenkast prijkt aan de muur op een kamer op de eerste etage.

Hij toont ook een Vaak vroegen de duivenmelkers aan elkaar naar de tijden van hun duiven.

"Hoe laat zat jij?" was een veel gestelde vraag. En als reactie gaven ze dan: "Net te laat." Zo kreeg de duiventil in de tuin aan De Waal ook een 'huisnaam': Net te laat!

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag.

U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.

Groetjes en tot de volgende keer, Agnes.