Huishoudboekje Katwijk over 2017 weer keurig op orde

Financiën n Deze week gaan de accountants aan de slag bij de gemeente Katwijk om de jaarrekening te controleren.

Deze jaarrekening sluit voorlopig met een positief saldo van € 600.000. De begroting voor 2017 ging uit van een sluitende begroting met een klein plusje. Wethouder Krijn van der Spijk is tevreden met de uitkomsten: 'Voor 2017 gingen we ervan uit dat de inkomsten en uitgaven precies met elkaar in evenwicht zouden zijn. Nu het jaar voorbij is zien we een kleine plus van 6 ton. Dat is natuurlijk veel geld maar op een begroting van € 160 miljoen is dat een bescheiden bedrag. Ik concludeer dat het in 2017 financieel goed is verlopen. Per saldo geen overschrijdingen maar ook geen grote overschotten.'

Ook de grondexploitatie van de gemeente Katwijk laat een positief beeld zien. Het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2018 (MPG) werd vorige week vastgesteld in het college met een verbetering van € 2 miljoen ten opzichte van 2017. 'Hiermee verdienen we wat terug, na de forse afboekingen op de grondexploitatie in de crisisjaren', aldus Van der Spijk. De gunstige uitkomsten over 2017 leiden tot een verbetering van de financiële positie van de gemeente Katwijk.

Het Ministerie van Binnenlandse zaken komt volgende week met een nieuwe berekening van de Algemene Uitkering die de gemeente ontvangt. Hierin zijn de effecten van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet meegenomen. Op basis van deze informatie kan de begroting 2018-2022 bijgesteld worden. Dit is ook belangrijke informatie voor de partijen die straks een nieuwe coalitie met elkaar gaan vormen, omdat het de speelruimte bepaalt voor nieuw beleid.


Nieuw zwembad 6 juli open

Zwemmen n Aan de buitenkant is er niet veel activiteit te zien maar binnen wordt er hard gewerkt. En hoewel er nog veel moet gebeuren, schiet het toch al aardig op.

De afbouw, zoals het vele tegelwerk van de 3 baden, verloopt voorspoedig. Ook de centrale hal, horeca en kantoren krijgen al vorm. Zodra de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden klaar zijn, wordt begonnen met het vullen van de baden, het op kwaliteit brengen van het badwater en het inregelen van alle installaties. Een hele klus waar zeker 4 weken voor uitgetrokken is. Voor een zwembad is het testen en proefdraaien van groot belang en daarom wordt daar dan ook ruim de tijd voor genomen. Als het bad in gebruik wordt genomen moet alles goed werken en vooral veilig zijn.

Voltooiing nadert

Na de grote schoonmaak en het inrichten wordt het nieuwe zwembad officieel geopend en in gebruik gegeven. Maar niet voordat er een aantal tijdelijke voorzieningen zijn getroffen. Het oude zwembad wordt namelijk pas gesloopt als het nieuwe in gebruik is genomen. Daarom wordt er een tijdelijke ingang gemaakt en wordt er voor nooduitgangen en vluchtwegen gezorgd. Ook wordt er een tijdelijke fietsenstalling gemaakt. Na opening gaan we aan de slag met de sloop van het oude zwembad. Daarna kan de definitieve inrichting van het buitenterrein worden aangepakt.

De officiële opening van het nieuwe zwembad is op 6 juli. Hierbij is rekening gehouden met voldoende speelruimte om er zeker van te zijn dat het zwembad echt klaar is. Veiligheid voor alles! Ook moeten er allerlei organisatorische maatregelen worden voorbereid om de bedrijfsvoering op de juiste manier te laten doorlopen. Daarom is het van belang om de openingsdatum op tijd te weten en te communiceren, bijvoorbeeld met de toekomstige gebruikers en leveranciers.

sloop

In het weekend van 6 juli zijn er verschillende openingsfestiviteiten. Hoe die er precies uit gaat zien, laten we u tijdig weten. Het oude zwembad gaat pas dicht als het nieuwe geopend is. U kunt dus gewoon blijven zwemmen.