Een verkeerspaal op het fietspad moet sluipverkeer tegengaan. | Foto: CvdS.
Een verkeerspaal op het fietspad moet sluipverkeer tegengaan. | Foto: CvdS. Foto:

Waar is de bloembak gebleven?

Veiligheid n Ooit stond er een bloembak. Een bloembak met een functie. Niet alleen om de boel een beetje op te fleuren, maar vooral als verkeersobstakel tegen sluipverkeer op het fietspad op de Valkenburgerweg bij het Waterbospark in Rijnsburg richting Oegstgeest.

Bewoners van het Waterbospark hebben het college van burgemeester en wethouders op 10 januari een brief gestuurd met een verzoek op die locatie een verkeerspaal te plaatsen. Die verkeerspaal is nodig voor de verkeersveiligheid van de fietsers. 'Door het auto(sluip)verkeer is de verkeersveiligheid van 1550 fietsers per dag op de Valkenburgerweg in het geding', staat in de brief.

CDA'er Adger van Helden vroeg vorige week donderdag in de raadsvergadering aandacht voor de verkeerssituatie. 'Kan die bloembak niet terug om het sluipverkeer tegen te gaan?', wilde hij weten. 'Die bloembak verschoof steeds op mysterieuze wijze', reageerde wethouder Klaas Jan van der Bent ironisch. Op een gegeven moment is de bloembak maar weggehaald. 'Er wordt gezocht naar een permanente maatregel. Ik zal intern eens vragen hoe ver ze zijn.'


Extra uitgang bij Dorpshuis Valkenburg kost twee bomen

De n herinrichting van het parkeerterrein bij het Dorpshuis Valkenburg kan beginnen.

De gemeenteraad stemde vorige week donderdag unaniem in met een extra krediet van 35.000 euro, bovenop de reservering van 170.000 euro. Een amendement voor behoud van enkele bomen bij het plein werd verworpen. Het parkeerterrein krijgt een andere indeling, waardoor onder meer de entree van het Dorpshuis zichtbaarder wordt en meer ruimte biedt voor een buitenterras. Er komt ook nog een uitgang bij en daarvoor moeten twee bomen gekapt worden. GemeenteBelangen (GB) dient een amendement in om die kap – en die van enkele knotwilgen – tegen te gaan. Volgens GB is er geen noodzaak voor een tweede uitgang. 'Nu is er ook één uitgang en dat werkt prima.' 'Ik heb de vorige keer ook al gezegd, dat een van de bomen slecht is. Als je twee uitgangen wil creëren, moeten die bomen weg', antwoordt wethouder Jacco Knape. 'Wij hebben er een hovenier naar laten kijken, en die bomen zijn nog prima', stelt René Slootweg van GB. Een meerderheid van de raad schaart zich achter het antwoord van de wethouder en stemt tegen het amendement. GB kreeg alleen steun van D66 en PvdA.


Landelijke media volgt Rijnsburgse verkiezingscampagne

CDA n Jonathan de Mooij, kandidaat raadslid voor het CDA (plek 8), heeft onlangs zijn campagne om met voorkeursstemmen in de raad te komen afgetrapt door het overhandigen van zijn persoonlijke flyer aan landelijke fractievoorzitter van het CDA, Sybrand van Haersma Buma.

De Mooij wil zich de komende raadsperiode specifiek inzetten voor Rijnsburg en heeft als speerpunten o.a. het vrachtwagenvrij maken van de Brouwersstraat (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor bijvoorbeeld bevoorrading van de winkels in het centrum) en het behouden van de ondergrondse afvalcontainers in Rijnsburg. Met zijn campagne krijgt De Mooij ook landelijke aandacht. NPO Radio 1 volgt hem de komende weken en plaatst wekelijks een opiniestuk over zijn ervaringen tijdens de campagne. Meer info op de website van NPO Radio 1.