De planning is om de brug in november a.s. op te leveren. | Foto: PvK.
De planning is om de brug in november a.s. op te leveren. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Startsein voor nieuwe fietsbrug

Officieel n 'In november moet ie er liggen', beloofde wethouder Klaas Jan van der Bent aan enkele tientallen aanwezigen. Aan de rand van woonwijk 't Duyfrak en van de Oude Rijn werd vorige week donderdag het billboard met daarop de nieuwe brug onthuld. Samen met zijn collega Jan Nieuwenhuis uit Oegstgeest 'trok hij aan de touwtjes'.

Door Piet van Kampen

Er is een heel lang traject aan vooraf gegaan. Van der Bent schetste dit in vogelvlucht. 'Nog voor de fusie van de gemeente werd er al over gesproken. De oorspronkelijke aanbesteding ging niet door en er werd een nieuwe aanbesteding gedaan voor het ontwerp en de bouw. Het is een mooi ontwerp geworden van de brug, die niet alleen voor de wijken in Valkenburg en Oegstgeest van belang is, maar ook een regionale functie gaat vervullen. Erg belangrijk voor met name woon-werkverkeer, alsook voor toeristische fietsroutes. Het project is in goede samenwerking tot stand gekomen met de Provincie, de gemeenten Katwijk en Oegstgeest, het Hoogheemraadschap van Rijnland en in samenspraak met bewoners uit de wijkraad'. Collega Nieuwenhuis uit Oegstgeest had woorden van dezelfde strekking met betrekking tot het fraaie ontwerp en het belang van de fietsbrug. 'Vooral voor de schoolgaande jeugd die van beide plaatsen over en weer naar de scholen rijden', benadrukte hij.

De brug is beweegbaar voor de vrachtscheepvaart en kan horizonbreed worden geopend. 'Omdat de brug in een bocht van de Oude Rijn ligt en de schepen er niet in een rechte lijn op aanvaren is de doorvaart breed gehouden', lichtte architect Sybe van Breda toe. 'Het is geen ophaalbrug geworden want het dek van de fietsbrug is licht, en bij veel wind zou dit beschadigd kunnen worden', voegde Van Breda er aan toe. Momenteel wordt er in Friesland aan de stalen brug gewerkt en de oprit naar de brug krijgt al gestalte. Aftellen voor de belanghebbenden nu de horizon eindelijk in zicht is.


Rockhistorie in The Box

Boeiend n Zaterdag 17 maart staat er een boeiende mix van Katwijkse rockhistorie op de planken bij The Box.

De drie bands Blood, Sweat & Bears, HMS Highschoolband en Point South brengen een wervelend programma met voor ieder wat wils en een dikke knipoog naar het Katwijkse Mallegat van destijds.

Eind jaren '70 van de vorige eeuw heeft de Katwijkse band HMS Highschoolband veel opgetreden in het Mallegat, de Donk, de Boemerang en andere jongerencentra in Katwijk.

Op zaterdag 17 maart van dit jaar treedt diezelfde band in de originele bezetting nog één keer op.

Kaarten (€10,00 pp) zijn vanaf nú te koop bij Muziekcentrum The Box en via de bandleden. De zaal gaat om 20.30 uur open. Meer info op de Facebook-pagina's van de deelnemende bands: HMS Highschoolband, Blues, Sweat & Beers en Point South.


Ruitenboertoernooi bij Bridgeclub

Vorige week dinsdagavond werd op de Rijnsburgse Bridgeclub de 59e editie van het Ruitenboertoernooi gespeeld. Dit jaarlijks evenement, georganiseerd door de Nederlandse Bridgebond (NBB), is een voorronde voor een regionaal en uiteindelijk landelijk toernooi. Normaal gesproken begint een bridgeavond met het schudden van de kaarten, ditmaal zijn de spellen voorgesorteerd. Aan het eind van de avond kregen alle deelnemers een boekje ter verdieping mee met de analyses van de gespeelde spellen. De winnaars waren: 1 Jan van Rossum en Riekus de Mooij 60,90 %, 2 Rina Bijleveld en Gerda van Wincoop 58,93 %, 3 Irene Coopmans en Adrie Plugge 56,55 %, 4 Hans en Roser van Eijken 56,55 % en 5 Fred en José Graper 56,25 %. | Foto: pr.

Afbeelding