Parken

Over twee weken weten we ook in Katwijk welke politieke partijen hier de komende vier jaar de dienst gaan uitmaken. Wordt het weer een puur christelijke coalitie of zijn meerdere stemmers uit hun comfort zone gestapt en hebben zij daarmee het politieke landschap volledig op z'n kop gezet? Je zou het bijna gaan wensen gezien de halsstarrigheid waarmee het huidige college zich nog maar eens vastbijt in de verschillende hoofdpijndossiers. Hun wil is wet… dat moge duidelijk zijn. Aankomende donderdag vergadert de gemeenteraad in haar huidige vorm voor het laatst. Belangrijke vergaderpunten staan er op de agenda, o.a. de toekomstige bebouwing van voormalig vliegkamp Valkenburg. Jaren geleden werd van die nieuwe woonwijk al een mooi plaatje geschetst via een zogeheten masterplan. Schitterende plaatjes van fraaie in het groen verscholen huizen, weitjes met paardjes, wandelaars, fietsers… het leek wel Droomland. Maar ach, wat ziet het er jaren later toch al weer anders uit. Voor een wandeling door het groen moeten de toekomstige bewoners bijna naar Wassenaar afreizen, want daar is een groene buffer bedacht. En die woningen verscholen in het groen? Ik vraag mij af of daar echt ruimte voor is als je bedenkt dat men minstens 50 huizen wil bouwen op kavels ter grote van twee voetbalvelden.

Wat komt dit ons in Rijnsburg overigens bekend voor. Onze Brouwerstraat bijvoorbeeld. Destijds prachtige plaatjes van fietsende en wandelende mensen op een weg omgeven met groen. 'T is toch effe anders geworden. En, ik heb er al eens eerder over geschreven: ons mooie nieuwe Westerpark. Op de plaatjes van destijds zo sfeervol ingetekend, maar een wandeling erdoor schets een onthutsend en naargeestig beeld. Via facebook worden we sinds kort opgeroepen om eens de facebook pagina Rijnpark te bezoeken. Twee inwoners van ons dorp willen de Kwakelwei, een flinke lap grond aan de westkant van het Additioneel kanaal, graag laten inrichten als park. Slim bedacht, wellicht als vervanging van dat mislukte Westerpark. Het plan is al bijna tien jaar oud maar nog geen enkele politieke partij is ermee aan de slag gegaan.

Katwijk moet de komende decennia nog zo'n 7500 woningen bouwen en ik vermoed dat dit stukje grond daarvoor ook wel zal worden gebruikt. Maar dat hardop zeggen durft natuurlijk niemand. Maar goed, wie weet gaat de toekomstige gemeenteraad daar straks toch iets meedoen en krijgt Rijnsburg naast haar parken met woningen zoals het Waterbospark en Westerpark een echt park. Of zou de naam Rijnpark projectontwikkelaars al op ideeën hebben gebracht?

Reageren?
uicatcher@gmail.com