Dik de Mooij en Ben Rijnten op de Kwakelwei met op de achtergrond de huizen aan de Duizendschoon. | Foto: MR
Dik de Mooij en Ben Rijnten op de Kwakelwei met op de achtergrond de huizen aan de Duizendschoon. | Foto: MR Foto: MR

'Maak een Central Park in het midden van Katwijk'

Groen n Als het aan de Rijnsburgers Dik de Mooij en Ben Rijnten ligt dan komt er een groot park midden in Katwijk. De verstedelijking van Katwijk baart hen zorgen en het is tijd voor politieke keuzes.

Eén van de weinige open groene plekken binnen het stedelijke gebied van Katwijk is de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. Op het punt waar het Additioneel Kanaal en de Oude Rijn bij elkaar komen ligt nog een groot stuk open land dat deels wordt gebruikt door een tuinderij en verder bestaat uit open grasland.

Een toplocatie, want het ligt op het punt waar verschillende wateren bijeenkomen en het ligt vlak naast het Heerenschoolbos, de verborgen tuin achter de Wilbert met haar dierenweide, beeldentuin en vlindertuin.

Code oranje voor groen

De Kwakelwei en het Heerenschoolbos worden slechts gescheiden door de Oude Vliet die vroeger één geheel vormde met de Rijnsburgse Vliet. Door beide gebieden met elkaar te verbinden en de Kwakelwei verder te ontwikkelen als park kan een prachtig groen hart ontstaan voor heel Katwijk, bepleit het duo op hun Facebookpagina 'Rijn Park Katwijk'.

De twee mannen hebben de facebookpagina in het leven geroepen om aandacht te vragen voor hun missie. Die missie, een groot centraal park voor alle Katwijkers, komt voort uit hun zorgen over de verstedelijking van Katwijk.

'De alarmbellen gingen af toen we verschillende signalen ontvingen, die ons zorgen baren', vertelt Rijnten. 'Allereerst weten we dat Katwijk voor de opgave staat om 7.500 woningen te realiseren. Een groot deel van die woningen staan min of meer gepland op Vliegkamp Valkenburg, maar dat betekent dat er nog 2.500 woningen overblijven. Een open stuk als de Kwakelwei zou dan een logische plek zijn.'

De Mooij vult aan. 'Daarnaast is het Heerenhuis aan de Overrijn verkocht aan een projectontwikkelaar. De strook aan het water waar nu de woonboten liggen kan interessant zijn om daar appartementen te bouwen. Tot slot wordt bebouwing van de Kwakelwei in de omgevingsvisie niet expliciet uitgesloten. Voor ons waren dat voldoende signalen om in actie te komen.'

Politiek voor het blok

'We moeten ontzettend zuinig zijn op het groen wat we nog hebben. Katwijk staat in de top vijf van de minst groene gemeenten van Nederland en dit is nog de enige plek waar je een park binnen de stedelijke agglomeratie zou kunnen maken. Als je dit groen weggeeft, dan krijg je het nooit meer terug. Die keuze willen we duidelijk aan de politiek voorleggen; maak nu een beslissing.'

Volbouwen of groen houden, er is geen middenweg, vinden de mannen. De politiek zou, net zoals dat bij Central park in New York in gebeurd, dit gebied moet aanmerken als groene long van Katwijk. Bouwen prima, maar niet hier.

Als invulling voor het park zien ze het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond als voorbeeld. Daar zie je volkstuintjes, een paardenwei en zitplekken. 'Maar hou het vooral open en laat de burgers meedenken'. Inmiddels zijn twee politieke partijen ingegaan op hun uitnodiging om eens te komen praten.


n Feestelijke starthandeling fietsbrug Oude Rijn

Vandaag n verrichten wethouder Klaas Jan van der Bent (gemeente Katwijk) en wethouder Jan Nieuwenhuis (gemeente Oegstgeest) de officiële starthandeling voor de aanleg van de fietsbrug over de Oude Rijn.

De wijken 't Duyfrak (Valkenburg) en Oegstgeest aan de Rijn worden eind dit jaar met elkaar verbonden door middel van een beweegbare fiets-/voetgangersbrug over de Oude Rijn. Achter de schermen wordt al flink aan de brug gewerkt en ook op de locatie waar de brug komt te liggen, zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Binnenkort begint het 'echte' werk op de oevers en in de Oude Rijn, en zal de brug steeds meer zichtbaar worden.

Ondertussen wordt in Friesland de stalen brug geproduceerd die kort na de zomervakantie wordt aangevoerd en op de betonnen pijlers en de landhoofden wordt geplaatst. Daarna volgt de afbouw en de testfase. De planning is om in november het werk op te leveren.


Knarrenhof nieuwe woonvorm voor ouderen

Concept n Op maandagavond 12 maart a.s. vindt in de bibliotheek aan de Hoorneslaan in Katwijk een informatieavond plaats over seniorenhuisvesting.

Een aantal 50-plussers uit onze gemeente neemt, tezamen met de landelijke stichting Knarrenhof, het initiatief voor deze avond. Doel is om alle belangstellenden te informeren over het concept van Knarrenhof, dat is gebaseerd op het oude idee van een hofje. Woningen rondom een gemeenschappelijke tuin, bedoeld voor 50-plussers en zo ontworpen dat bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

Het idee komt van een oud-verpleegkundige uit Zwolle. Eind 2010 trekt zij aan de bel. Ze zei: 'Er is hier eigenlijk niets voor ouderen met weinig geld. Ik mis woningen waar ouderen bij elkaar kunnen aankloppen voor ondersteuning, zeker als ze geen familie in de buurt hebben.' In Zwolle is onlangs het eerste Knarrenhof van Nederland geopend. Ook in Katwijk is de behoefte aan innovatieve seniorenwoningen groot. De initiatiefgroep 50plusinKatwijk heeft aandacht gevraagd bij de gemeente voor nieuwe woonvormen voor ouderen. Dit heeft afgelopen september geresulteerd in een hoorzitting bij de gemeenteraad over seniorenhuisvesting. De wens is om in elk dorp een eigen hof te bouwen. Als je in bijvoorbeeld in Rijnsburg woont, dan wil je daar blijven wonen.

De landelijk stichting Knarrenhof helpt actieve bewonersgroepen in tientallen plaatsen in Nederland. De filosofie van de stichting is: mensen moeten eerst zelf actief leden verzamelen en pas dan haken wij als belangenbehartiger aan om met de gemeente te onderhandelen over een locatie.

En dat is precies wat de initiatiefgroep 50plusinKatwijk beoogt te doen. Wij zoeken 50-plussers in Katwijk die hun eigen hofje willen realiseren.Hoe? Dat verneemt u op de informatieavond van 12 maart in de bibliotheek aan de Hoorneslaan 297 in Katwijk. Tijd: 19.30 – 22.00 uur. Toegang is gratis.