D66 Katwijk wil meer schone energie opwekken om klimaat te verbeteren

Ingezonden n D66 Katwijk. De inzet om onze gemeente CO2- en energieneutraal te maken moet beter. D66 roept alle partijen op na de verkiezingen de handen ineen te slaan om meer schone energie op te wekken in de gemeente en serieus werk te maken van een CO2- en energieneutrale gemeente.

'Als ieder huis in onze gemeente tien zonnepanelen zou plaatsen, dan is de gemeente CO2-neutraal,' aldus lijsttrekker Ralf Boland. 'Ook zijn er nog veel plaatsen waar inwoners in zonne-energie zouden kunnen investeren'. Om investeringen mogelijk te maken moet het makkelijker worden om in Katwijk een lokale energie-coörporatie op te richten. Ook wil D66 alleen nog gasloos bouwen bij nieuwbouw projecten en windturbines voor de kust zijn voor D66 geen probleem.


De afgelopen periode is veel gedaan om Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg duurzamer te maken. Boland: 'Als ik door de gemeente fiets zie ik steeds meer zonnepanelen, dat is mooi. Maar naast het plaatsen van zonnepanelen, moeten ook veel oude huizen beter geïsoleerd worden om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. We zien dat Dunavie de huurwoningen langzaam verduurzaamt, maar kan dat niet sneller?'

Daarnaast biedt de gemeente sinds enige tijd een woningscan aan, waarmee huiseigenaren inzien waar ze in kunnen investeren. Daar kan tegen een lage rente een lening voor worden aangegaan. Per jaar kunnen slechts 66 mensen daar gebruik van maken. Wat D66 betreft wordt de energiescan uitgebreid.

'Goed klimaat' is een van de belangrijkste speerpunten van D66. Daar blijven we ons voor inzetten. Dat kan D66 niet alleen. We gaan graag het gesprek aan met inwoners, ondernemers en alle partijen om de gemeente eerst CO2-neutraal en in 2030 energie neutraal te maken. Hoe we dat nog meer willen gaan doen? Bekijk onze website, onder 'De toekomst zeker stellen': www.d66katwijk.nl/standpunten.


Seniorenwoningen naar ieders wens

Ingezonden n GemeenteBelangen. Heb je ook zo genoten van Het geheime dagboek van Hendrik Groen?

Maar als oudere sloeg ongetwijfeld ook de angst je om het hart over je eigen toekomst. Uit gesprekken met senioren door GemeenteBelangen is gebleken dat veel Katwijkse ouderen graag willen verhuizen naar een andere woning met minder kamers, gelijkvloers en gemakkelijk in onderhoud. Voorzieningen in de buurt zijn belangrijk, zoals winkels, openbaar vervoer en huisarts. Wie later zorg nodig heeft, wil zelf kiezen wie dat gaat geven en zeker als oudere wil je je thuis veilig voelen. Mondige senioren willen wonen op hún manier en zelf uitmaken hoe zij leven en wonen. Wooninitiatieven als Knarrenhof, Grijze lente en Thuishuizen zijn voorbeelden van hoe het elders gebeurt.

Senioren lopen een risico te vereenzamen. Velen hebben behoefte aan contact en aanspraak en willen elkaar helpen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Daarom is er behoefte aan bijzondere woonconcepten. Dat kan in de vorm van een vereniging. Iedere bewoner heeft zijn/haar zelfstandige woonruimte, men deelt een gemeenschappelijke ruimte en biedt elkaar zo nodig wederzijds hulp. Enige tijd geleden heeft GemeenteBelangen een bezoek gebracht aan de woonvereniging Nevel Nemas in Delft. Zij bezitten een gebouw met 48 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeting en activiteiten. Het is een combi van sociale huurwoningen en die in de vrije sector, in alle prijsklassen. Dit bezoek was indrukwekkend en inspirerend. GB denkt dat er in Katwijk belangstelling is om een dergelijk woonconcept te realiseren. Datzelfde geldt voor een seniorencomplex met grotere en luxere appartementen dan gemiddeld.

Snel meer diversiteit

Er is een versnelling nodig en het is hoog tijd om serieus aan de slag te gaan. Er zijn de afgelopen jaren al diverse seniorencomplexen gebouwd, maar er moet meer diversiteit komen. De gemeente moet particuliere initiatieven steunen en zo nodig opnemen in de prestatieafspraken met Dunavie. Het is immers voor iedereen een win-winsituatie. Ouderen laten vaak een eengezinswoning achter, waar een gezin in kan. Dat gezin woont vaak in een appartement, dat dan weer vrij komt voor een jonge starter. Zo help je met de bouw van één woning drie generaties.

In het verleden heeft GB zich sterk gemaakt voor het initiatief om een serviceflat voor senioren op algemene grondslag in Katwijk te realiseren. GB wil zich de komende jaren sterk maken voor het realiseren van meer diverse woonvormen voor senioren en wil initiatieven van senioren zelf belonen en steunen.


Wonen is een basisbehoefte

Ingezonden n CDA Katwijk. De gekte op de woningmarkt wordt steeds groter. Huizenprijzen schieten door het plafond, omdat er te weinig aanbod is.

Overbieden op de vraagprijs? Dat is standaardpraktijk. Een voorbehoud maken omdat je langs de bank moet of geen bouwkundige risico's wilt lopen? Je bod wordt niet eens in behandeling genomen. 25 CDA-afdelingen, waaronder het CDA Katwijk, hebben een woonmanifest opgesteld om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Want voor het CDA zijn woningen geen luxe investeringsproducten. Wonen is een basisbehoefte.

Het duurt veel te lang voordat er nieuwe woningen worden bijgebouwd. Jonge gezinnen en mensen met gewone inkomens komen er niet meer tussen. Maar huizen zijn geen luxe investeringsproducten voor het CDA. Wonen is een basisbehoefte. En daarom moeten we heel snel toe naar een eerlijke woningmarkt.

Het CDA heeft zeven voorstellen opgesteld voor een betere woningmarkt, met meer woningen én kansen voor starters, gezinnen en senioren. De voorstellen vragen iets van het Rijk, van gemeenten (stimuleren van woningbouw voor middeninkomens, maar ook regels om Airbnb en verkamering terug te dringen), van investeerders en van makelaars. De volledige tekst van het woonmanifest kunt u terugvinden op cda.nl/katwijk.

(geef álle potentiële kopers een kans). Maar vooral moet er meer gebouwd worden voor segmenten die nu tussen wal en schip vallen. In onze gemeente zijn dat starters, gezinnen en senioren die de overstap willen maken naar een seniorenwoning.

Verantwoordelijkheid nemen

Veel voorgestelde maatregelen gaan over verantwoordelijkheid nemen. Op dit moment is er maar één ding leidend in de woningmarkt, en dat is geld. Wie zijn huis verkoopt, wil de maximale opbrengst. Een investeerder wil geld verdienen. Een belegger zoekt rendement voor zijn geld. Allemaal begrijpelijk, maar het leidt tot iets dat we met elkaar niet willen. Daarom doet het CDA op alle betrokken partijen een appèl om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Oók op woningverkopers. Ook zij hebben een keuze aan wie ze hun woning verkopen. Want voor je oude buren is het wel zo plezierig dat ook na jouw vertrek je buurt gezellig en leefbaar blijft.

De volledige tekst van het woonmanifest kunt u terugvinden op cda.nl/katwijk.