Illustrator Bert van der Meij maakt de komende maanden een rondje door Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Foto: Bert van der Meij

Elfstedentocht voor RIJC jeugd blijft een klassieker

Schaatspret n Voor de jongste jeugd van de RIJC was er vorig week dinsdag weer de Elfstedentocht op de Leidse IJshal.

Zo'n 30 jeugdige schaatsers legden met grote inzet het met hindernissen bezaaide parcours af.

Er werd gekluund op de rubberen matten, onder bruggetjes door gereden en langs pionnen geschaatst. Aan de start stond een koek en zopie tent, waar men de welverdiende limonade en pannenkoeken kon gebruiken.

De heerlijke pannenkoeken waren door de ouders gebakken. Na een uur lang schaatsen had iedereen zijn welverdiende Elfstedentochtkaart vol met de 11 stempels.

Andere activiteiten

Aanstaande zaterdag, 3 maart, zullen de RIJC en Voorwaarts van 0.9.00 tot 10.00 uur een schaatstraining geven aan alle recreanten en jeugdleden, waarbij een bijdrage wordt geleverd aan de 333 meterbaan.

Maandag 5 maart worden van 16.30 tot 18.00 uur de clubkampioenschappen op de Leidse IJshal gehouden voor de jeugd. Wellicht kan er al eerder op natuurijs geschaatst worden en kunnen er ook nog clubkampioenschappen op natuurijs bij het IJswaerd gehouden worden. Houdt hiervoor de Facebook pagina van de RIJC in de gaten. Koude oren zal men dan niet gauw krijgen, want de prachtige 333 m.nl mutsen liggen klaar voor de verkoop.

Valken'68 trekt met negen man winst naar zich toe

Voetbal n Op een koud en winderig veld 2, het hoofdveld was te hard door de vorst om te bespelen, werd afgelopen zaterdagmiddag het inhaalduel Valken '68–DSO gespeeld.

Een dominant Valken'68 verzuimde de eerste helft een ruime voorsprong op het bord te zetten. In de 15e minuut werd de voorzet op maat van Jaap van der Plas niet verzilverd door Timo Schaap en in de rebound niet door Jaco van der Bent. Het waren de eerste mogelijkheden van de vier á vijf honderd procent kansen die er niet in gingen. Toch kwam Valken na een half uur op voorsprong.

Een vrije trap op links door Jaco van der Bent werd door de vlak voor het doel staande Chris de Lange met het hoofd geschampt en gleed bij de tweede paal binnen (1-0). Een slechte pass in de verdediging keerde de zaken volledig om. Arjan Haasnoot botste vlak voor de rand van de zestien van achteren op Jeremy Burke die dacht van de slechte pass te kunnen gaan profiteren. De scheidsrechter beoordeelde het als het neerhalen van een doorgebroken speler en toonde hem in de 43e minuut de rode kaart. De vrije trap hieruit vloog hoog over. Rust 1-0.

Verdedigen

Na rust wisselde trainer Arie van Duijn middenvelder Stephan de Mooij voor verdediger Danny Boere. De verdediging van Valken kwam meer onder druk te staan en dit leidde tot de eerste schermutselingen voor het doel van Valkenkeeper Erwin van der Nagel. Tevens liep linksback Rody Redel tegen zijn eerste gele kaart aan. Een bal op de bovenkant van de lat en een bal die via de paal en keeper Erwin van der Nagel uit het doel werd gewerkt toonde aan dat DSO steeds dichter bij de gelijkmaker kwam. Rody Redel leek in zijn ijver DSO nog een handje te helpen door in de 80e minuut bij de middenlijn een onnodige tweede gele kaart te pakken. DSO zette alles op alles en ging nog meer vooruit voetballen. Dit leidde bij de eerste beste tegenaanval tot de 2-0. De net over de middenlijn staande Matthias van Beelen stak de bal op de op rechts opstomende Jaap van der Plas, die de bal in de verre hoek langs de keeper schoof. In de laatste minuten van de wedstrijd was er nog een grote kans op 3-0, maar deze kans werd niet goed uitgespeeld.

Door de opgelopen rode kaarten maakte Valken het zich deze middag moeilijk, maar de inzet om de overwinning binnen te slepen was hartverwarmend.

Zaterdag 10 maart 2018 speelt Valken'68 1 thuis tegen SV Nieuwkoop 1, aanvang van de wedstrijd 14:30 uur.

Valken '68 wilde deze inhaalwedstrijd tegen DSO winnen. | Foto: Saam de Mooij.