Wethouder Van der Spijk kijkt toe hoe de vier oud-wethouders een paal in de grond slaan. | Foto: pr.
Wethouder Van der Spijk kijkt toe hoe de vier oud-wethouders een paal in de grond slaan. | Foto: pr. Foto: pr

Bouwplan Duyfrak nadert eindfase

n Wijk met verschillende bouwstijlen en veel water

Start n Vier oud-wethouders; Henk van der Nagel, Nelly Smits, Daan Binnendijk en Willem van Duijn sloegen vorige week donderdagmiddag, onder toeziend oog van de directie van Ouwehand Bouw, Van Rhijn Bouw, huidige wethouder Krijn van der Spijk en vele toekomstige bewoners, vier paaltjes in de grond. Dit was het officiƫle startsein van de laatste fase van dit omvangrijke bouwplan.

In deze laatste fase worden 41 eengezinswoningen en 36 Appartementen aan de Rijn gebouwd. Hierna volgen nog 36 woningen en nog enkele vrije kavels. Daarmee nadert de wijk zijn voltooiing met maar liefst 780 woningen. Na de officiƫle handeling trok het gezelschap naar de kantine van Valken '68 voor verdere kennismaking.

2004-2019

De woonwijk Duyfrak is gestart rond 2004 nog in de oude gemeente Valkenburg. Na de fusie in 2006 met Katwijk is de bouwstroom echt op gang gekomen. De bouwactiviteiten zijn tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen de gemeente en Van Zessen Claer, de bouwcombinatie van zes aannemers (KBM, Du Prie, Boele, Ouwehand, van Rhijn en Niersman). Alle partijen hebben deelfasen gebouwd in het bouwplan dat zich kenmerkt door veel verschillende bouwstijlen en veel water.

'Er is een prachtige wijk tot stand gekomen met zeer gevarieerde woningtypen; huur, koop, duur, goedkoop, appartementen en grondgebonden woningen. Dat alles door een goede samenwerking met de gemeente', aldus Peter Ouwehand van Ouwehand Bouw.

Voorzieningen

De wijk Duyfrak kenmerkt zich door een mooie ligging langs de Rijn met vele aftakkingen de wijk in. Daarnaast zijn er prima voorzieningen als park Rijnweide, Voetbalvereniging Valken '68, de Valkenburgse Tennisvereniging, een sportschool, jongerencentrum De Peuk, een Brede school, een supermarkt om de hoek en straks een prachtige fietsverbinding naar Oegstgeest.

Wethouder Krijn van der Spijk: 'Geweldig dat we in een moeilijke tijd van crisis zo'n mooie woonwijk hebben kunnen realiseren samen met van Zessen Claer en niet te vergeten Woningcorporatie Dunavie. Het volgende project staat al weer op stapel namelijk de bebouwing van het oude vliegkamp Valkenburg aan de andere kant van de Tjalmaweg.'

Gevarieerde woonwijk met 780 woningen

Met een hapje en een drankje was het goed toeven in de volle kantine van de Valken. De oud-wethouders van Valkenburg Nelly Smits en Henk van der Nagel heetten de nieuwe bewoners van Duyfrak van harte welkom in Valkenburg waarna spontaan het Valkenburgs volkslied werd gezongen.