Remy Rol (links) en Jelmer van der Hoeven demonstreren de Nuna 8. | Foto: PvK.
Remy Rol (links) en Jelmer van der Hoeven demonstreren de Nuna 8. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Nuna 8 blikvanger op basisschool De Dubbelburg

Interessant n Een bijzonder voertuig vorige week donderdag bij Openbare basisschool De Dubbelburg in Valkenburg. Het heet een auto te zijn en dat is het in wezen ook maar wel een van een zeer speciaal kaliber.

Door Piet van Kampen

De Nuna 8, één van de 9 auto's die door de studenten van de Technische Universiteit in Delft is ontworpen en gebouwd en louter op zonne-energie rijdt, was er 'te gast'.

Technisch vernuft

Remy Rol, zoon van juf Karin, verzorgde samen met medestudent Jelmer van der Hoeven een presentatie over dit bijzondere voertuig dat samen met eerdere typen 'zonneauto's' wereldnieuws werd. In 2001 werd het eerste model gebouwd. De wagen deed mee in een bedrijfsrace in Australië en stal daar gelijk de show door eerste te worden en de wereldpers te halen.

Terend op dit succes ging men in Delft onverdroten door met het bouwen van de opvolgers die steeds geavanceerder werden en diverse races werden gewonnen.

Inmiddels is de Nuna 8 alweer overtroffen door de Nuna 9, nog lichter, korter en van nog meer technisch vernuft voorzien. Remy nam de verbale en visuele presentatie aan de groepen 6, 7 en 8 van de beide scholen (Valkenburg en Rijnsburg) in de klas voor zijn rekening. Jelmer gaf de praktische uitleg en beantwoordde de vele vragen.

Mede omdat een aantal leerlingen zo slim waren geweest om vooraf informatie op internet in te winnen. Dat bleek een pré om ook tijdens een quiz een aantal vragen goed te beantwoorden.

De leerlingen deden er intensief en spanningsvol aan mee. Remy benadrukte dat het teamwork is om de Nuna te ontwerpen en te bouwen. Hij toonde het hele proces waaraan een aantal studenten werkten.

Getallen

'Ieder met zijn eigen speciale kennis. Zo kom je tot het eindresultaat. Wij blijven zoeken naar verbeteringen en onze doelstelling is tweeledig: wellicht kan de auto-industrie er in de toekomst goede dingen mee doen en natuurlijk willen we ook graag de wedstrijden winnen', voegde hij er met een glimlach aan toe.

'Hoe hard kan die auto meneer?' 'Hij kan 130 kilometer maar tijdens de wedstrijd in Australië over 3000 kilometer reed hij gemiddeld 92, want we reden ook door steden en dorpen'. De Nuna weegt 150 kilo en heeft een actieradius van 500 kilometer. De accu laadt tijdens het rijden op. De inhoud van de accu is net zo groot als van 1 miljoen mobiele telefoons. 'Heel interessant en erg leuk', vonden Djamilla (7) en alle anderen de kennismaking met de Nuna 8.