Kandidaat-raadsleden van De Lokalen. | Foto: Treffend Beeld.
Kandidaat-raadsleden van De Lokalen. | Foto: Treffend Beeld. Foto: treffend beeld

De veertien van De Lokalen

ingezonden n De Lokalen. De Lokalen nemen met lijstnummer 11 deel aan de gemeenteraadsverkiezing van woensdag 21 maart.

Deze 'jonge' partij, geboren in maart 2015, met Marcel van Tol en Gerard Bol als fractieleden en Cees Noort nu als burgerlid, heeft een kandidatenlijst van veertien betrokken en enthousiaste personen.

Van Tol: 'Waarom veertien? Het is in de voetbal toch een zeer bekend nummer en dan moet het in de politiek ook makkelijk te onthouden zijn. Net zoals ons lijstnummer elf ook een mooie symbolische betekenis heeft.'

De komende weken tot de verkiezing worden deze kandidaten van De Lokalen verder aan de Katwijkse kiezers voorgesteld. Hier volgt alvast een beknopt overzicht waarop de foto een enkele mogelijke onbekende naam voor de lezer een gezicht geeft.

Fractievoorzitter en lijsttrekker Gerard Bol: 'Ik ben trots op deze ploeg, het zijn allemaal mensen die midden in de Katwijkse samenleving staan en op zeer uiteenlopende terreinen actief zijn. Ze hebben dan ook hun eigen specialismen en interesses, maar gemeenschappelijk is hun inzet voor de inwoners van Katwijk.'

De eerste tien van de van de lijst zijn: lijsttrekker Gerard Bol (nr. 1, Katwijk), Cees Noort (2, Rijnsburg), Piet Plokker (3, Katwijk), Marcel van Tol (4, Katwijk), Angelique Hogewoning-Rhijnsburger (5, Katwijk), Stefan Krol (6, Katwijk en niet op de foto), Connie van den Berg-Rous (7, Katwijk en niet op de foto), Teun Krijgsman (8, Katwijk), Marloes van Beelen (9, Katwijk en niet op de foto) en Jacques Ahlers (10, Katwijk).

Bol: 'Het is een ploeg gewone mensen met een mooie uitstraling, bestaande uit mensen met politieke ervaring en nieuwkomers met bruisende ideeën. Ze zullen zich binnenkort voorstellen en wat zeker geen geheim is… ze hebben er heel veel zin in. De Lokalen doen gewoon, gewoon goed.'


Verlaging gemeentelijke belastingen écht mogelijk

Ingezonden n VVD Katwijk. De gemeente Katwijk heeft in 2018 in totaal 164 miljoen euro aan inkomsten.

Verreweg het meeste geld dat de gemeente ontvangt komt van het Rijk, oftewel van u via de inkomstenbelasting, de BTW, de erfbelasting etc. Een groot deel van dat geld is voor uitkeringen, zoals de bijstand, die de gemeente alleen maar doorgeeft. Daarnaast is een deel bedoeld voor zaken die behoren tot de normale taken van de gemeente. En de gemeente kan geld uit 'vrije wil' besteden, zoals aan het (alweer) opnieuw inrichten van het Andreasplein of aan een nieuwe bibliotheek. Daarbovenop betalen huizen- en bedrijvenbezitters Onroerende Zaak Belastingen (OZB), in Katwijk 10 miljoen (dus zo'n 6% van de totale inkomsten).

Huurders betalen niets meer sinds de VVD in 2006 de gebruikersbelasting afschafte. De waarde van je huis bepaalt hoeveel OZB je betaalt. Het is dus gewoon een belasting op bezit. Het OZB-geld komt in hetzelfde potje terecht als alle andere belastingen en wordt gebruikt voor allerlei uitgaven, waar huurders en huiseigenaren in gelijke mate van kunnen profiteren. De VVD Katwijk ziet de OZB dan ook een laatste redmiddel om de begroting van de gemeente rond te krijgen en wil daarom een zo laag mogelijke OZB.

Die verlaging is op veel manieren te realiseren: het verlagen of afschaffen van doelloze subsidies, het laten vervallen van de geplande uitbreiding van het aantal ambtenaren (formatie-uitbreiding), het verzelfstandigen van de muziekschool, geen dure, nieuwe bibliotheek in Katwijk aan Zee, afschaffing van Holland Rijnland, digitalisering van het gemeenteloket, enzovoort. De afschaffing van een andere lokale belasting in 2022, de zogeheten precarioheffing, is inmiddels al grotendeels gedekt en laat zodoende zien dat belastingverlaging zéker mogelijk is.

Het gaat er alleen om welke keuzes je als politieke partij maakt. Sommige partijen kiezen ervoor om méér belastinggeld aan allerlei zaken uit te geven, terwijl de Katwijkse VVD het belangrijk vindt dat er goed wordt gekeken naar het doel van de uitgaven en geld van de eigen inwoners niet zomaar wordt uitgegeven. De verlaging van de OZB, alsmede afschaffing van de honden- en toeristenbelasting, is voor de VVD Katwijk dan ook een belangrijk speerpunt richting de aankomende verkiezingen.