Afbeelding
Foto: agnes

Beter laat dan nooit

Rubriek n Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Het is december 2017. Een vrolijke vrouw belt me op: 'Wij wonen in een huis met een naam. Als je het leuk vindt, wil ik er best wat over vertellen hoor.'

Korte Voorhouterweg

De vrouw heet Ditta van Delft. We spreken op een maandag af en juist díe dag sneeuwt het hevig en is het koud. Als ik m'n jas uitdoe, hangt Ditta 'em boven de verwarming.

'Zo, dan is ie lekker warm als je straks weer naar huis fietst.' Ze leidt me naar een ronde tafel met uitzicht op de tuin, schenkt koffie in en schotelt heerlijke zelfgebakken koekjes voor. Haar man Joop de Jong schuift ook gezellig aan.

'Ja, ik dacht ik bel gewoon', begint Ditta. 'Het is een kort verhaal, maar misschien dat je er iets aan hebt'. Ditta vertelt. Ze kwam met haar ouders aan de Korte Voorhouterweg 21 wonen toen ze vijf jaar was. Het huis dateerde uit 1929, had wat weg van een bollenschuur en achter stonden kassen. Na haar trouwen bleef ze er wonen; op de bovenverdieping was meer dan voldoende plaats. Ook nadat haar man helaas jong overleed, bleef Ditta in het huis. De staat van het huis werd slecht en samen met haar nieuwe relatie, Joop, besloot ze om het in 1996 te laten slopen en op dezelfde plek een nieuw huis te laten bouwen.

Ditta was inmiddels zestig jaar en mensen zeiden tegen haar: 'Je bent gek om op deze leeftijd nog een huis te laten bouwen.' In 1997 betrok het stel het huis en als klap op de vuurpijl besloten ze om in 1998 te trouwen.

Getrouwd

De kinderen hadden terloops aan Ditta gevraagd: 'Ma, als je nou iets op je huis zou zetten, wat zou dat zijn?' Daarop had ze geantwoord 'Beter laat dan nooit', verwijzend naar de bouw op zestigjarige leeftijd en de geplande trouwdag na een relatie van twintig jaar. En jawel, tijdens het bruiloftsfeest kregen Ditta en Joop de letters

B E T E R L A A T D A N N O O I T

op ludieke wijze aangeboden door de drie zonen en dochter. Het stel is er nog steeds erg blij mee. Joop zoekt de film voor me op en ik mag het aanbieden van de letters zien. Hartstikke leuk!

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes en tot de volgende keer, Agnes.