Hannie Mulder van VVN Katwijk bij een van de deelnemers bij het verkeersexamen. | Foto: pr.
Hannie Mulder van VVN Katwijk bij een van de deelnemers bij het verkeersexamen. | Foto: pr. Foto: pr

Jaarverslag VVN Katwijk 2017

n Verkeersveiligheid is een zaak van iedereen

Meldpunt n 'Die regelen elk jaar toch alleen het verkeersexamen voor groep 7? Daar kan je toch bij een soort van meldpunt onveilige verkeerssituaties in je omgeving melden?'

Zomaar twee uitersten qua reacties op de vraag waar men VVN Katwijk van kent. Dan is het goed om in het jaarverslag 2017 te kunnen lezen waar het bestuur en de vele vrijwilligers zich afgelopen kalenderjaar voor hebben ingezet.

In 2016 waren er in de gemeente Katwijk 240 geregistreerde ongevallen met 101 verkeersgewonden en 1 verkeersdode. De jaarcijfers over 2017 zijn nog niet beschikbaar. Maar het is er VVN Katwijk alles aan gelegen om een verkeersveiliger 2018 te realiseren. Dat onder de slogan 'Maak een punt van de nul' en dat laatste getal slaat dan natuurlijk op het aantal verkeersslachtoffers.

Helpende handen

Het bestuur van VVN Katwijk, bestaande uit vier personen, wordt bij alle onderdelen die in dit jaarverslag zijn beschreven bijgestaan door vrijwilligers en diverse bedrijven en organisaties. Zijn er vrijwilligers die bestuurlijk of op een andere wijze VVN Katwijk willen ondersteunen, laat het maar weten. Op de website https://katwijk.vvn.nl/ onder de knop 'Contact' tref je de namen van de bestuursleden aan. Verkeersveiligheid is immers toch een zaak van ons allemaal? Met meer helpende handen kan het bestuur nog meer doen om te streven naar een verkeersveiliger Katwijk in 2018. En het jaarverslag 2017? Dat kunt u inzien op genoemde website.


Unmanned Valley Valkenburg

n Samen de schouders eronder

Drones n In het afgelopen jaar zijn diverse nieuwe stappen gezet die het voor bedrijven aantrekkelijk maken om op Valkenburg aan de ontwikkeling van drones en onbemande systemen te werken.

De gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Zuid-Holland, onderwijsinstellingen en bedrijven werken samen om de locatie te laten groeien naar een hotspot voor ontwikkelingen op het gebied van drones en onbemande technologie. Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'Het is mooi om te zien dat door de energieke samenwerking tussen alle betrokken partijen de innovatie drone sector op Valkenburg echt begint te draaien'. Tijdens een evenement in de TheaterHangaar op Locatie Valkenburg, vorige week dinsdagmiddag, vertelden deskundigen de ruim 100 genodigden over de stappen die gezet zijn in de sector van dronetechnologie en onbemande systemen en het belang van samenwerken.
Gemeente Katwijk en de TU Delft, partners in de stichting Unmanned Valley Valkenburg, hebben samen met de overheid en kennis- en onderwijsinstellingen een programma opgezet voor de ontwikkeling van het fieldlab Unmanned Valley. Inmiddels zijn 20 projecten gestart en deze worden ondersteund met kennis, ervaring en financiering vanuit ruim 20 partners. Een fieldlab is een locatie waar bedrijven en scholen elkaar ontmoeten om nieuwe technologische oplossingen en nieuwe producten te ontwikkelen, testen en toe te passen.
Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het voormalig vliegkamp Valkenburg, zorgt dat diverse activiteiten een plek krijgen in het Hangaargebied op Locatie Valkenburg. Voor de komende vijf jaar heeft het Rijksvastgoedbedrijf bij de provincie een luchthavenregeling aangevraagd. Deze regeling maakt het voor drone bedrijven mogelijk om drones ook buiten te testen. De provincie zal naar verwachting binnenkort besluiten om de regeling te verlenen.

Tot slot constateerde gedeputeerde Adri Blom-Lemstra dat de laatste jaren al grote stappen zijn gezet. Zij sprak haar vertrouwen uit over de kans die deze innovatieve drone sector krijgt om zich op Locatie Valkenburg verder te ontwikkelen.