Milieueffectrapport Omgevingsvisie nog niet compleet

Beleid n De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport (MER) voor de Omgevingsvisie Katwijk beoordeeld.

De effecten van het voorgenomen beleid en de ambities uit de Omgevingsvisie zijn daarin nog onvoldoende onderzocht. Het MER signaleert weliswaar een aantal risico's bij de uitwerking van de visie. Maar of knelpunten oplosbaar zijn of leiden tot het stellen van prioriteiten wordt niet onderzocht. Dit vraagt volgens de commissie om aanvullend onderzoek.

De gemeente Katwijk heeft een Omgevingsvisie opgesteld. Deze vervangt het bestaande ruimtelijk beleid en voegt delen daarvan samen. De gemeente loopt hiermee vooruit op de invoering van de Omgevingswet. Voordat de gemeente Katwijk besluit over de Omgevingsvisie zijn de milieueffecten hiervan in beeld gebracht in een milieueffectrapport. De gemeenteraad heeft de Commissie m.e.r. gevraagd het rapport te toetsen.

In de Omgevingsvisie zijn de ambities vertaald in oplossingsrichtingen en maatregelen. De effecten daarvan zijn echter maar voor een deel onderzocht in het milieuonderzoek. Niet onderzocht zijn bijvoorbeeld de effecten van (grond-)wateroverlast als gevolg van klimaatverandering en de effecten op gezondheid.

Daar waar effecten wel zijn onderzocht concludeert het MER dat er risico's zijn in de uitvoering. Zo zal de ontwikkeling van woningbouwlocatie Nieuw Valkenburg en de aanleg van de Westerbaan en Pioniersweg kunnen leiden tot negatieve effecten op de natuur in de duingebieden. En de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn, blijkt op basis van het huidige onderzoek niet haalbaar.

Omdat de ambities van de Omgevingsvisie niet zonder meer haalbaar blijken is aanvullend onderzoek nodig. De commissie adviseert bij dit onderzoek nadrukkelijk rekening te houden met de onderlinge relaties tussen de ambities. Uit het MER blijkt namelijk dat keuzes voor de ene ambitie direct van invloed kunnen zijn op andere ambities, zowel positief als negatief. De gemeenteraad van Katwijk heeft begin deze maand de Omgevingsvisie vastgesteld. De gemeente heeft ervoor gekozen niet eerst het MER aan te vullen met nieuwe informatie.