Referendum

Het zal u ongetwijfeld zijn opgevallen, ook in deze krant lees ik steeds meer politieke items. Dit heeft alles te maken met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 zullen plaatsvinden. Lokale politici stellen hun kandidaten voor en presenteren hun verkiezingsprogramma. Wat mij opvalt in al deze berichtgeving is toch wel dat de onderwerpen veel op Katwijk gericht zijn. Veel discussie is er over de nieuwe locatie van de bibliotheek en nu weer over het wel of niet betaald parkeren op zondag. Rijnsburg en Valkenburg beschikken inmiddels over een prachtige bibliotheek. En betaald parkeren is hier nog niet aan de orde. Het veranderen van het vuilophaalsysteem, naar omgekeerd inzamelen, is even in de keukenla beland. In mijn omgeving merk ik dat Rijnsburgers zeker bereid zijn om het afval te scheiden. Maar het huidige ondergrondse vuil inzamelsysteem moet wel blijven.

Maar weet u dat er op 21 maart ook een raadgevend referendum is over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv)? Deze wet gaat over de bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD. Zij hebben deze wet nodig voor de veiligheid van Nederland. Om terreuraanslagen en cyberaanvallen te voorkomen en voor de veiligheid van Nederlandse militairen op missie. De 'oude wet' uit 2002, is beperkt in de mogelijkheden. De technische beperkingen die de huidige wet biedt, verhinderen de AIVD en MIVD om vroegtijdig cyberaanvallen te detecteren en terroristische netwerken te onderkennen. Hiermee kunnen de AIVD en MIVD straks niet meer aan hun wettelijke taken voldoen om de veiligheid van Nederland te beschermen. Om het werk goed en effectief te kunnen blijven doen, moeten genoemde organisaties dan ook daar 'zijn' waar de informatie is. Op die digitale snelwegen die via datakabels door ons land gaan. De nieuwe Wiv voorziet daarom in de bevoegdheid om interceptie 'op de kabel' uit te voeren.

Andere landen hebben hun wetten al aangepast om dit mogelijk te maken. Zij boeken daarmee aantoonbaar meer resultaat bij de vroege onderkenning van geplande aanslagen, radicalisering, cyberaanvallen en spionage. Daarbij hoeft u niet bang te zijn dat voortdurend de telefoons van alle Nederlanders in de gaten worden gehouden. Het gaat er om dat er zo gericht mogelijk naar informatie over personen kan worden gezocht, die een dreiging vormen voor ons land. Doel hiervan is het beschermen van onze democratische rechtsorde en de nationale veiligheid. Juist zodat burgers zich vrij kunnen blijven uiten. De vrees dat er online voortdurend over iemands schouder wordt meegekeken, is dus ongegrond.

Houdoe.