Een wijngaard in Chablis. | Foto: pr.
Een wijngaard in Chablis. | Foto: pr. Foto: pr

Chardonnay of een Sauvignon blanc?

Wanneer je in een restaurant een droge witte wijn bestelt, is de vraag van de bediening vaak: 'wilt u een Chardonnay of een Sauvignon blanc?' Dat is een logische vraag: beide wijnen hebben een eigen smaak en karakter, en het zijn de twee wijnen waarvan de druiven bijna overal ter wereld zijn aangeplant. Die druiven leveren bovendien vaak lekkere wijnen op. Maar wat is nu het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Chardonnay is afkomstig uit de Bourgogne. Omdat de druif zich gemakkelijk aanpast, wordt hij inmiddels over de hele wereld aangeplant. Daarmee is Chardonnay de koningin van de witte druiven. Hét gebied voor Chardonnay is natuurlijk Bourgogne, met beroemde namen als Chablis, Meursault en Le Montrachet Grand Cru. Ook uit Italië en Californië komen zeer goede Chardonnay's.

Chardonnay kan nogal verschillen in smaak, afhankelijk van de plaats waar ze is aangeplant én hoe de wijn gemaakt wordt. De wijnstijlen kunnen ver uiteenlopen: van strak droge Chablis, tot vette houtgerijpte Australiërs. Van nature behoudt Chardonnay altijd wel wat frisheid. De wijn is iets mollig en ze bevat altijd wat fruitaroma's van appel, wit fruit en toast. Bij veel gerechten is er een passende Chardonnay: Chablis voor bij oesters, een eenvoudige Bourgogne voor bij een gegrilde kip, de wat vettere types bij vette kazen en een topper als kreeft bij de grote wijnen uit de Bourgogne.

De wieg van Sauvignon Blanc stond waarschijnlijk in het Franse wijngebied de Loire. Inmiddels komt de wijn uit de hele wereld. Topregio's voor Sauvignon Blanc zijn de vallei van de Loire met Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon en natuurlijk de Sauvignon blanc uit Marlborough in Nieuw Zeeland.

Typisch voor Sauvignon Blanc is de herkenbare geur van gras, groene appel, kruisbessen, buxus en zelfs kattenpis. De intense, frisse geur onderscheidt Sauvignon van de minder aromatische Chardonnay. In de mond is Sauvignon meestal strak droog, met een knisperende frisheid. Dé klassieke combinatie is Sauvignon Blanc met geitenkaas: allebei fris en iets rins. Een andere mooie combinatie zijn salades met een klassieke vinaigrette, simpel bereide vis met kappertjes en citroen. Ook bij asperges is het een prima match.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina


Afbeelding