Linquenda aan de Oegstgeesterweg 209. | Foto: pr.
Linquenda aan de Oegstgeesterweg 209. | Foto: pr. Foto: pr

Linquenda

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan? Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Arie van Klaveren en zijn echtgenote wonen sinds 8 januari 2014 aan de Oegstgeesterweg 209. Op hun huis prijkt het bord Linquenda met als jaartal 1989. Tijdens mijn bezoek vertellen ze over het hoe, wat en waarom van deze huisnaam.

Dat wat verlaten moet worden

Arie: "We waren op vakantie op de Veluwe en maakten daar een fietstocht. Onderweg kwamen we langs een boerderij met een groot hek eromheen. Op het hek stond Linquenda. Dat sprak mijn vrouw erg aan. Daarom vroeg ze aan de boer die daar bezig was wat het woord inhield. Het is Latijn en betekent 'dat wat verlaten moet worden'.

Wij vonden het een mooie naam en hebben ons huis zo genoemd. Het heeft voor ons een dubbele betekenis. Ooit moeten wij dit aardse verlaten! En we woonden eerst aan de Hoogeweg in Kloosterschuur. Dat huis noemden we in 1989 Linquenda.

Toen we het verlieten en in 2014 hier gingen wonen, namen we het naambord mee en hingen het op."

Vakantie

Arie vervolgt: "Dit huis vonden we altijd al mooi. En omdat ik op de Dijk geboren ben, heeft het voor mij iets extra's. Toen ik op de veiling hoorde dat het huis te koop stond, ben ik er direct achteraan gegaan. We hadden kort daarop een vakantie naar Denemarken geboekt en zijn toch maar gegaan.

Op vakantie hebben we alles kunnen regelen. Eigenlijk is de koop dus in Denemarken tot stand gekomen. Het is trouwens wel bijzonder: ik woon nu voor de derde keer op de Oegstgeesterweg."

Vlaggenstok

"Ik weet nog een mooie anekdote", zegt Arie.

"Dit huis is ongeveer in 1980 gebouwd door Piet en Teun van Iterson in opdracht van Jan Zandbergen, ook wel bekend als de Weduwvrouw. Die was toen trouwens al bijna negentig jaar. Het huis was klaar en hij zette een grote vlaggenstok in de tuin.

Tegen zijn broer Klaas zei hij: "Ik heb een mooie vlaggenstok gekocht. Die gaat m'n leven lang mee." Waarop Klaas antwoordde: "Nou, dat zal dan niet zo lang meer zijn." Na het overlijden van Jan woonden achtereenvolgens zijn vrouw 'tante Gré', familie Heemskerk en familie Van der Geer hier en nu wij. We hopen dat we er nog een poosje van mogen genieten."

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes en tot de volgende keer, Agnes.