Het dagje naar Heerenveen was weer een sportieve ervaring. | Foto: pr.
Het dagje naar Heerenveen was weer een sportieve ervaring. | Foto: pr. Foto: pr

Heerenveen was weer een topper

RIJC n Met maar liefst 60 schaatsers van de Rijnsburgse IJsclub heeft men afgelopen zaterdag genoeten van een dagje Thialf.

Na een vlotte busreis genoot iedereen van het supersnelle ijs van Thialf, waar dit jaar weer nationale en internationale wedstrijden worden gereden.

Petra Grimbergen, die zowel bij het schaatsen als bij het wielrennen de top had gehaald, gaf weer een flitsende schaatsclinic. De dag in Thialf werd afgesloten met het kijken van een wedstrijd van de KNSB. Een grote inspiratiebron voor jong en oud was het zien starten van Nederlands sprintkampioen Dai Dai Ntab. Hulde aan de goede organisatie van deze topdag en dank aan 'De vrienden van de RIJC'.

110 pr's

Eerder deze dag werd op de Leidse schaatsbaan de 2e cupwedstrijden gehouden. Hierbij werden maar liefst 41 pr's gereden, waardoor de 100 pr grens werd doorbroken. Twee opvallende prestaties werden geleverd door Jade Lepelaar en Daan d 'Engelbronner, die beiden goed waren voor maar liefst 6 pr's. Jade, die het hele seizoen al hard had getraind, reed bij de pupillen naar 3 prachtige pr's: 24.47 op 1 ronde en 49.77 en 48.57 op de 2 ronden. Welp Daan reed met 2 valpartijen naar 38.70 op 1 ronde en 1.12 op 2 ronden. Hij is waarschijnlijk de enige schaatser in Nederland die dit presteert. Tenslotte sloot hij de trilogie af met een 33 op de ronden. Ook de Uithofgangers Anna de Rover, Wouter van Tilburg en Lucas van der Krogt lieten van zich spreken door 6 pr's te rijden. Alle resultaten zijn op de website van de RIJC te zien.


Ondeugdelijk financiële standpunten van VVD en HvK

Ingezonden n DURF. Het is weer campagnetijd. De komende weken zullen veel partijen allerlei standpunten uitdragen die niet altijd geloofwaardig zijn of op enige vorm van diepliggende onderbouwing zijn gefundeerd.

De VVD pleit bijvoorbeeld voor het afschaffen van de toeristenbelasting, hondenbelasting en verlaging van OZB op eigen woningbezit. Hart voor Katwijk (HvK) wil ook dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en pleit voor verlaging OZB op eigen woningbezit. Hoeveel die verlaging is wordt overigens niet duidelijk in de verkiezingsprogramma's of berichtgeving. Dit heeft iets weg van 'gratis bier voor iedereen', maar getuigt niet van financieel realisme.

De eerder genoemde inkomstenposten (hondenbelasting, toeristenbelasting en OZB) gaan om bedragen van respectievelijk €420.000, €327.000 en €6.322.000 op jaarbasis (Bron: Begrotingsspecial 2018). Dit zijn grote bronnen van inkomsten en zullen wel degelijk een gat slaan in de begroting. Daarnaast mag er vanaf 2022 geen belasting meer aan nutsbedrijven worden opgelegd voor het hebben van kabels en leidingen in gemeentegrond waardoor de gemeente jaarlijks veel inkomsten misloopt. In de begroting van 2018 ging dit om een bedrag van maar liefst €3.218.000. Het is maar de vraag hoe de gemeente dit bedrag kan gaan opvullen zonder daarbij andere belastingen te verhogen. Het zou eerlijk zijn als andere partijen in de verkiezingstijd dat ook vertellen.

De financiering van de Jeugdzorg zal de komende jaren eveneens veel geld kosten. Momenteel wordt het tekort voor Jeugdhulp in 2018 al geraamd op 1,5 miljoen euro en de verwachting is dat voor de WMO ook een gat van 1 miljoen euro zal ontstaan. Hoe willen de eerdergenoemde partijen deze tekorten oplossen? 'Minder administratieve rompslomp' volstaat daarbij niet. Financiële luchtfietserij helpt hier niet bij. De mogelijkheden van belastingverlaging zijn de komende jaren beperkt door de extra uitgaven die er op het bordje komt van de gemeente en daar moeten we duidelijk over communiceren. Tja, veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven.

Wie is er nou gek? HvK en de VVD of u?


n Nominatie Bruidsfoto Award 2018

Prijs n Onlangs zijn de nominaties bekendgemaakt van de prestigieuze verkiezing Bruidsfoto & Film Award 2018.

Arjan van der Zwart en Linda van der Plas van LovePicture Trouwfotografie zijn voor de 5e keer op rij genomineerd. Deze keer in de categorie 'Bruid'. De foto waarmee ze kans maken op de Award is een prachtig voorbeeld hoe LovePicture fotografeert: ongedwongen, spontaan en relax. Arjan en Linda fotograferen al jaren samen. Ze weten de meest onverwachte en spontane momenten vast te leggen. De verkiezing wordt georganiseerd door Bruid en Bruidegom Magazine. Op maandag 28 mei worden de winnaars bekendgemaakt.

De genomineerde foto. Tot 10 mei 2018 kunt u stemmen via www.bffa.nl.         | Foto: Lovepictures.