Kunst

Het laatste boek van Dan Brown 'De oorsprong' staat alvast gedownload op mijn e-reader. Ik kan het niet nalaten om boeken te kopen, maar voor straks, de vakantie, is zo'n e-reader een uitkomst. Dan Brown is één van mijn favoriete schrijvers. Hij schrijft spannende thrillers over codes, wetenschap, religie, geschiedenis, kunst en architectuur. Soms afgemaakt met een vleugje romantiek, maar het plot is altijd verrassend. Geweldig als je zo spannend kunt schrijven. De Da Vinci Code is ook van zijn hand. In zijn laatste boek spelen moderne kunst en innovatieve technologie een belangrijk rol. Ik verheug me erop het boek in een adem uit te lezen. Hij mag van mij wel een paar boeken per jaar schrijven. Van iets dat goed is, kun je niet genoeg hebben.
Het is geen wonder dat 'kunst' nou net dat woord is, dat door mijn hoofd speelt als ik over onze nieuwe rotonde rijd boven het Oegstgeesterkanaal. Rotondekunst, onze nieuwe fenomeen. Soms vraag je je af of die rotondes gemaakt zijn voor de veiligheid of om een plek voor kunst te creëren. Eerlijk gezegd word ik wel blij van een mooi kunstwerk, dus laten ze er maar wat moois neerzetten. Daar heb je het nou net. Wat is 'wat moois'. Dat is natuurlijk super subjectief, dus persoonlijk. Wat de een mooi vindt, hoeft de ander niet mooi te vinden. Gelukkig hebben we een club van goocheme jongens en meisjes, die er alles vanaf weten. Dus verzon Tom Poes een list en werd er een prijsvraag uitgeschreven. Uiteindelijk bleven er vier inzendingen over, waaruit de club van jongens en meisjes, aangevuld met jongens en meisjes uit de buurt mochten kiezen.
Het waren vier verschillende werken, waarvan er twee dichtbij elkaar kwamen en laat nu één van die kunstwerken van een Rijnsburgse kunstenaar zijn. Dan moet het toch helemaal niet moeilijk meer zijn. Voldoen de kunstwerken aan alle gestelde criteria? Voldoen ze aan het thema, zijn ze hufterproef en betaalbaar en een sieraad op de rotonde. Nou, dan mag je best chauvinistisch zijn. Maar ah ah, de goocheme jongens en meisjes, waarvan toevallig de meesten niet uit Rijnsburg kwamen, vonden van niet. 'Het wordt tijd voor iets anders'. Ja, alles goed. Dat denkt mijn man vast ook wel eens als ik in een opruimbui ben en ik mijn 'periodes' niet meer de schuld kan geven. Hoezo iets anders? 'Nou er staan in Rijnsburg al een paar kunstwerken van die kunstenaar.' Een argument waarvan de oren van de mensen uit de buurt klapperden.' Nou des te beter dan toch? Maar helaas.
Nu mag een club van echt, goocheme jongens er hun zegje over doen. Maar beste mannen; welk kunstwerk het ook wordt, zorg voor een echt doorslaggevend argument. Eén waarvan we onder de indruk zijn. En zeg niet als belangrijkste argument, dat hier al twee of drie kunstwerken van dezelfde kunstenaar staan. Want dan kan ik er ook nog wel een paar opnoemen in onze buurgemeente. Want van iets dat goed is, kun je toch nooit genoeg hebben?