Bent u nog altijd gestopt met roken?

Zorggroep n Katwijk. Stoppen met roken is een populair goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Helaas blijkt dat veel goede voornemens weinig kans van slagen hebben. Zij mislukken omdat de positieve effecten van de veranderingen niet direct zichtbaar zijn. Hierdoor raken mensen ontmoedigd, zij vallen weer terug in hun oude ongezonde gewoontes. Geldt dit ook voor u?

Stoppen met roken is voor veel rokers een uitdaging, meestal gaan er meerdere stoppogingen aan vooraf voordat iemand er in slaagt om voorgoed te stoppen. In sigaretten zit nicotine, een verslavende stof. Nicotine geeft tijdelijk een prettig gevoel. Maar als het is uitgewerkt, wordt u gespannen en onrustig. U raakt geïrriteerd en kunt zich minder goed concentreren. U verlangt dan weer naar een sigaret om die onrust weg te nemen, dit maakt het zo moeilijk om te stoppen.

Veel ex-rokers kunnen u echter vertellen dat zij dat lekkere gevoel nu altijd hebben, zonder dat daar een sigaret voor nodig is. Tijd dus om te stoppen, daar doet u niet alleen uw gezondheid een groot plezier mee, het bespaart u ook nog eens duizenden euro's per jaar!

Maar stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Tegenwoordig zijn er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar die u kunnen helpen de lichamelijke ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Het is aan uzelf om te beslissen welke methode voor u het meest geschikt is, maar er zijn ook veel ex-rokers die zonder enig hulpmiddel gestopt zijn. Voor hen was hun motivatie de belangrijkste sleutel tot succes.

Gewoontes veranderen is nooit makkelijk, zelfs als u van nature sterk in uw schoenen staat of vastberaden bent. Daarom kan het heel nuttig zijn om voor begeleiding en ondersteuning te kiezen.

Ook in 2018 wordt stoppen met roken vanuit de basisverzekering vergoed. Medicatie wordt alleen vergoed in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma. De gedragsmatige ondersteuning valt niet onder het eigen risico, medicatie en nicotinevervangers wel. Kijk voor meer informatie bij www.thuisarts.nl of www.trimbos.nl