Nu al hooikoorts

Het klinkt raar maar toch kunt u de komende weken al last krijgen van hooikoorts. Mensen die gevoelig zijn voor elzenpollen moeten hier al rekening mee houden. Als u gevoelig bent voor pollen in de lucht, kan het betekenen dat u verschijnselen van hooikoorts krijgt: geïrriteerde en tranende ogen, verstopte neus en veel niezen, hoesten en zelfs hoofdpijn en concentratiestoornissen. Hooikoorts komt veel voor in Nederland. Naar schatting heeft 10 tot 30% van de mensen in Nederland last van hooikoorts. De allergie is erfelijk, kinderen van ouders die aan hooikoorts lijden hebben een grotere kans deze vervelende aandoening ook te ontwikkelen. Wist u dat kinderen die in april en mei worden geboren ook een grotere kans op hooikoorts hebben? Men vermoedt dat kinderen die groot gebracht worden met borstvoeding een kleinere kans op allergieën, en dus ook hooikoorts hebben. Om de verschijnselen van hooikoorts tegen te gaan kunt u het volgende doen:

* Let goed op de weerberichten. Op teletekst en op radio wordt dagelijks de verwachte situatie voor hooikoortspatiënten opgeroepen.

* Draag een zonnebril als u naar buiten gaat.

* Na een regenbui zijn er weinig pollen in de lucht, maak daar gebruik van.

* Gebruik eventueel een tabletje tegen de hooikoorts, die zijn zonder recept verkrijgbaar. Uw Service Apotheek kan u hierover adviseren.

* Een neusspray tegen hooikoorts kan goed helpen.

* Op het platteland en rond snelwegen zijn er vaak veel pollen in de lucht, aan zee is dit juist minder.

Er zijn tegenwoordig ook medicijnkuren die u kunt gebruiken om in een periode van 1 tot 3 jaar van de hooikoorts af te komen. Het vereist wel dat u deze kuren al buiten het seizoen gaat gebruiken. In veel gevallen verdwijnt hooikoorts vanzelf, dat kan wel tot 10 jaren duren voordat dit gebeurt. Wilt u meer informatie over hooikoorts of andere allergische aandoeningen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.