Texel

De eerste maand van 2018 zit er al weer op. De dagen gaan weer lengen en ik hoor 's ochtends steeds meer vogeltjes fluiten. Daar word ik vrolijk van. Het is nog winter, maar af en toe voel ik het voorjaar in de lucht. Of wil ik dit te graag?......Vorige week was ik met een vriendin een paar dagen op Texel. Lekker even uitwaaien, genieten van de natuur en mooie gesprekken. Als je in Den Helder met de auto de Teso oprijdt voel je al een bepaalde rust over je heen komen. Vooral in deze tijd van het jaar, want het eiland lijkt uitgestorven. De toeristen laten nog even op zich wachten en daar genieten de bewoners van het Waddeneiland van. Stilte voor de storm zeg maar. Nu, op het eiland staat altijd wind. De meeste inwoners beschikken dan ook over een auto en een e-bike. In een van de restaurants raakten we in gesprek met de eigenaar die ons enthousiast over het eilandleven vertelde. Elk dorp heeft een eigen lagere school. In Den Burg, met een gezellige oude dorpskern, is de enige middelbare school van Texel gevestigd. Deze school beschikt over de niveaus VMBO, MAVO, HAVO en VWO. Leerlingen hoeven na de basisschool dus niet van het eiland af om middelbaar onderwijs te volgen. Alleen als je in De Cocksdorp woont, dit is helemaal in het noorden van het eiland, moet je dagelijks ongeveer 14 km heen en 14 km terug overbruggen. Dan ben je inderdaad blij met een e-bike. De restaurant eigenaar vertelde ons dat wonen op Texel een 'way of life' is. 'Als wij naar het theater willen, een concert ergens in het land, of op vakantie gaan, moeten we altijd met de oversteek rekening houden. Maar wij weten niet beter, en de boot vertrekt elk uur. Als wij tijdens een van onze wandelingen over ons drukke leven met werk, kinderen en sociale contacten praten, kunnen we ons deze 'way of life' voorstellen. Toch komen we tot de conclusie dat we de reuring van het 'vaste land' niet willen missen. Dan maar af en toe een paar dagen naar Texel om te onthaasten.

Als je op Texel bent kan je niet om een bezoek aan Ecomare heen. Nabij De Koog ligt dit centrum voor wadden en Noordzee. Het is educatief en heel leuk om met kinderen te bezoeken. Het combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Twee bruinvissen en vijftien zeehonden worden er permanent opgevangen. Maar ook voor volwassen is het erg leuk om te zien hoe de zeehonden en bruinvissen dagelijks worden gevoerd. En de dieren weten precies wanneer de dierverzorger met de viskar komt. De blijven net zo lang bij hem in de buurt tot de emmer leeg is. Met een volle maag plonzen ze weer het water in.

Voor we het weten rijden we de Teso weer op en genieten nog even van de ruimte van de Waddenzee. En deze overtocht wordt beloond met twee zwemmende zeehonden, die ons als het ware uitzwaaien. Wij komen hier zeker nog een keer terug.

Houdoe.