Herplantplicht na bomenkap

Groen n De gemeente hecht veel waarde aan de bomen in Katwijk. Uitgangspunt is en blijft dat de gemeente het aantal bomen ten minste gelijk wil houden en liever nog wil uitbreiden.

Als bomen door of in opdracht van de gemeente gekapt worden en het niet lukt om een boom van hetzelfde volume op die plek terug te planten, moet de gemeente een financiƫle vergoeding storten op de eigen "Reserve groenbeleidsplan" rekening.

Dit geld mag de gemeente alleen gebruiken voor de uitbreiding, handhaving en verbetering van het bestaande bomenbestand. Bijvoorbeeld om op een andere locatie bomen te planten of groeiplaatsen te verbeteren. Deze vergoedingsplicht geldt niet voor particuliere bomen in tuinen of voor bomen die gekapt worden door bedrijven of ontwikkelaars. Aan bedrijven of ontwikkelaars kan wel een herplantplicht worden opgelegd. Soms is het toch nodig dat er bomen gekapt worden. Daar zijn verschillende redenen voor: De boom is ziek en brengt de veiligheid in gevaar. Bij de herinrichting van een wijk blijkt dat het kappen van een boom de kwaliteit van de openbare ruimte verbetert. Of bewoners vragen bomen weg te halen om ruimte te maken voor parkeerplaatsen. Bomen veroorzaken ernstige overlast doordat de wortels door de bestrating heen komen.