De winnaars Sportgala 2018. | Foto: Dirk van Egmond-Treffend Beeld.
De winnaars Sportgala 2018. | Foto: Dirk van Egmond-Treffend Beeld. Foto: treffend beeld

Tweede eretitel op rij voor Arno Kamminga

sportgala n Krijn Schuitemaker presenteerde de avond niet, zoals gepland, met Jan van Halst. Deze was op het laatste moment vanwege ziekte verhinderd maar Olympisch Kampioene snowboarden 2010 in Vancouver Nicolien Sauerbreij, was een bekwame stand-in en het werd een vlot één-tweetje tussen beiden. Volop spanning bij de vele genomineerde sportmannen en vrouwen.

Door Piet van Kampen

Hoopvolle verwachtingen bij de initiatiefnemers van diverse innoverende sporten. De eerste categorie waaruit de winnaar bekend werd was de Sportman van het jaar.

Er waren drie nominaties: Niels Monster van het Obstacle Course Racing, Floris Hoek als karate beoefenaar en Arno Kamminga verwierf de nominatie als zwemmer. Laatst genoemde werd evenals vorige keer gekozen tot de Sportman van het jaar. Kamminga: 'Ik ben natuurlijk trots en het is hartstikke gaaf. Vorig jaar baalde ik dat ik er niet bij kon zijn maar nu was het extra spannend om er wel bij te kunnen zijn'.


Nederlands beste

Basketbalster Karin Kuijt liet waterskiester Sabrina Owel en bobsleestèr Jennifer Onasanya achter zich en werd Sportvrouw van het jaar. Zij won met haar team Lekdetec vrijwel alles wat er te winnen viel en werd uitgeroepen tot 's lands beste basketbalster. Was het een verrassing dat het vrouwenwaterpoloteam van Z & PC Katwijk tot Sportploeg van het jaar werd gekozen? De jury verkoos hen boven de damesU2- en dames 1 van de Grasshoppers en het voetbalteam van Rijnsburgse Boys.

Aanvoerster Ingrid van Dijk na afloop: 'Wij zijn heel erg verrast en ik ben supertrots. Je hoopt het altijd maar omdat wij voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis naar de eerste klasse promoveerden hebben wij dit verdiend' glundert zij breeduit. Bij de Sportbeloften mocht zwemster Kim de Jong na twee eerdere nominaties nu met de hoogste eer gaan strijken.


Innoverend

Het publiek mocht stemmen op het beste nieuwe initiatief op innoverend sportgebeuren. Zeven afgevaardigden uit diverse sportdisciplines hielden een krachtig pleidooi van een minuut om de zieltjes van de aanwezigen voor zich te winnen.

De vakjury had haar keuze laten vallen op de Jeu-de Boulesvereniging en de publiekskeuze viel op de Eetkamer op sportpark De Krom en een toernooi voor G-basketballers bij Grasshoppers. Ton Diepenhorst van de Jeu-de-Boulesvereniging: 'Ik ben bijzonder blij met deze eer'.


Nieuwe invulling plein Dorpshuis Valkenburg vastgesteld

Entree n Het definitieve ontwerp voor het opknappen van het parkeerterrein bij Het Dorpshuis in Valkenburg is door het college vastgesteld.

Een ontwerpteam met daarin vertegenwoordigers van het sportbedrijf Katwijk en gebruikers van het Dorpshuis hebben samen met de omgeving aan het plan gewerkt. Men vond belangrijk dat het terrein veel meer de uitstraling van een plein krijgt en naast parkeerterrein ook een plein blijft waar de kermis kan staan.

Ook is er voor gekozen om aan de kant van het Dorpshuis het parkeren voor auto's te laten vervallen om extra fietsenparkeerplaatsen te kunnen aanleggen. Door deze keuze wordt straks bovendien de opgeknapte entree van het Dorpshuis veel meer zichtbaar en kan het terras vergroot worden. De nieuwe parkeervakken zullen, op basis van de huidige normen, groter zijn. Daardoor vervallen zes plekken. Er komt een extra algemene invalideparkeerplaats bij. De gemeente gaat de boomkeuze nog via een enquête voorleggen aan de bewoners.

Romeinse verleden zichtbaar

Het rijke Romeinse verleden van Valkenburg wordt zichtbaar gemaakt in de nieuwe inrichting door: het verloop van de muur van het Valkenburgse Castellum duidelijk te maken met een markering dwars over het parkeerplein en langs het (nieuwe) voetpad aan de zuidzijde van Het Dorpshuis; De bestrating onder de fietsbeugels in de vorm van een romeins schild te leggen; De markeringstegels in de parkeerstrook net zo aan te brengen als de maatvoering van de Romeinse barakken binnen de muren van het Castellum; Romeinse tekst in een "loper" naar de ingang van het Dorpshuis; Het plaatsen van een informatiekubus langs de "loper" naar de ingang van het Dorpshuis.

Op de kubus komt uitleg over onder ander de in het maaiveld aangebrachte Romeinse details en het "torenmuseum".

Afbeelding