Afbeelding
Foto: pr

Hotel Goldflower

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Op zoek naar Huisnamen in Rijnsburg fiets ik het hele dorp door. Zo kom ik aan bij Goudsbloem. Ik fiets langs een man en een vrouw die geamuseerd met elkaar staan te praten. Twee huizen verderop stap ik af, want ik zie een huis met een naambord erop: Hotel Goldflower. Ik pak m'n notitieboekje en begin driftig te noteren: Hotel Goldflower, Goudsbloem 2, Kralt.

Bekeuring en uithuizig

'HĂ©, ik krijg toch geen bekeuring?!', zegt de man waar ik net langsfietste gekscherend. Hij loopt naar me toe en stelt zich voor. Het is Theo Kralt en hij blijkt in Hotel Goldflower te wonen, samen met zijn vrouw Els. Ik leg uit wat ik aan het doen ben. 'O, maar dat kan ik je wel vertellen hoor, waar die naam vandaan komt. We kregen dat bord van onze kinderen toen we veertig jaar getrouwd waren. Dat was in februari 2017. Toen onze oudste dochter Mirjam uit huis ging om samen te wonen, nam ze haar bed mee. Zo kwam de eerste slaapkamer 'leeg'. Toen onze dochter Lyanne bij Defensie ging werken, sliep ze doordeweeks op de kazerne en was ze dus alleen in het weekend thuis. Vervolgens ging onze zoon Peter ook bij Defensie werken. Vanaf die tijd was ook hij daardoor alleen in de weekenden hier.'

Els is intussen bij ons komen staan en vertelt: 'Inmiddels wonen Lyanne en Peter allebei in het midden van het land. Hun slaapkamers zijn intact gebleven, zodat ze er kunnen slapen wanneer ze willen. Ze vragen dan meestal 'of het penthouse in Hotel Goldflower nog vrij is'. Liefst natuurlijk met diner en ontbijt! En zo is de huisnaam ontstaan. Goudsbloem is de naam van onze straat. Goldflower is de letterlijke vertaling ervan in het Engels. In het penthouse staat nu ook het 'blauwe bed'; het campingbedje voor onze kleinzoons.' Els vertelt verder dat een neef uit Canada een jaar geleden over was en samen met zijn vrouw en vier kinderen in Hotel Goldflower logeerde. Dochter Lyanne moest toen bij oma slapen…!

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes en tot de volgende keer, Agnes.