Melancholiek

Bezoekt u ook zo graag de facebook pagina "Je bent een echte Rijnsburger als…."? U bent dan niet de enige, deze facebookpagina telt al meer dan 5800 leden.

Dag in dag uit plaatsen (oud) Rijnsburgers er berichten en onvoorstelbaar veel foto's op uit het rijke verleden van het dorp. Veel foto's stammen uit de jaren 40, 50 en 60 van de vorige eeuw. Ik verwonder mij keer op keer over de zo goed als lege straten, auto's waren er toen gewoonweg niet te vinden. Ik zie keurig geknipte hagen voor de tuinen van veelal nieuwe huizen. Dat is niet zo verwonderlijk want in die jaren werden diverse nieuwbouwwijken uit de grond gestampt. Uit die keurige straten met nette tuinen blijkt vooral dat men toen nog duidelijk zin had in het onderhouden van een tuin. 'Hallo niet alleen zin maar ook tijd' hoor ik u zeggen.

Dat dacht ik tot kort geleden ook totdat ik aan de koffietafel in De Burgt in gesprek raakte met een aantal oudere heren. Duidelijk fans van "Je bent een….". De lege straten en de keurig geknipte hagen kwamen ter sprake. Inderdaad had slechts een enkeling in die tijd een auto, en was er een auto dan was dat veelal een wagen die noodzakelijk was voor de uitoefening van het beroep. Tja, en die keurige tuinen. Daar zorgde je gewoon voor. Die werden vaak in de avonduren onderhouden. Dat knippen van die hagen, en iedereen had er wel een om zijn voortuin staan gebeurde, zo vertelden zij mij vaak in de avonduren. In de zomer als het lekker lang licht was ging menig huisvader na een dag werken dan met de hegschaar aan de slag. Een tuin was een luxe en je deed je best om die er zo goed mogelijk uit te laten zien. Zag het er zo goed uit om dat men er meer tijd voor had? Nou de werkweken in die tijd duurden geen 38 maar vaak 45 uur en velen werkten ook nog op zaterdagmorgen. Dus men had beslist niet meer (vrije) tijd. Nee, het onderhouden van de tuin was gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Hoe anders is dat nu. Een wandelingetje door die nieuwbouwwijken van toen levert vooral het beeld op van bewoners die echt geen zin hebben in een tuin. Tuinen met een heg zijn een zeldzaamheid geworden, veel voortuinen liggen vol met tegels waarop fietsen en bromfietsen worden gestald. Was daar de achtertuin met schuur niet voor bedoeld? Is veel tuinen overheerst onkruid of ze staan vol met tuinmeubilair. Zitten in je voortuin? Neen, lieten de heren mij weten dat deed je vroeger niet. Waarschijnlijk omdat men dan kon zien dat je niets aan het doen was en was ledigheid niet des duivels oorkussen.

De koffieronde met de heren leverde mij nieuwe inzichten op en gek genoeg een nog groter verlangen naar die tijd van toen. Tja!

Reageren?

uicatcher@gmail.com