Schrijfavond Amnesty International

mensenrechten n Vrijdagavond 2 februari wordt van 19.00-20.00 uur aan de leestafel van "De Burgt" een schrijfavond gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. De brieven gaan deze keer naar Colombia, Brazilië en India.

In het noordwesten van Colombia(Chocó) vermoordden paramilitairen recent twee leiders van afro-Colombiaanse gemeenschappen. De inwoners van het gebied proberen al jaren gezamenlijk hun landrechten terug te krijgen. Ondanks rechterlijke uitspraken heeft de overheid hun land nog niet teruggegeven. De moord op leiders Mario Castaño Bravo en Hernán Bedoya in november en december 2017 is een duidelijke poging om dit proces te dwarsbomen. Inwoners worden bedreigd en een aantal is al vermoord. De twee onlangs vermoorde leiders kregen wel bescherming van de overheid, maar deze bleek helaas onvoldoende. In de brief naar de autoriteiten worden ze opgeroepen om de inwoners van de humanitaire zones in Chocó te beschermen.

Brazilië

In Brazilië werden zeven mannen naar alle waarschijnlijkheid door militairen neergeschoten tijdens een veiligheidsoperatie in de sloppenwijken van São Gonçalo. Volgens ooggetuigen werden sommige van hen zonder pardon en van zeer dichtbij neergeschoten. De kans is groot dat moorden onbestraft blijven. De politie opende een onderzoek, maar moest dit staken. Dit omdat de politie volgens een nieuwe wet niet langer militairen mag ondervragen en wapenonderzoek mag doen. Dit is in strijd met internationaal recht omdat militaire rechtbanken niet onafhankelijk zijn. In de brief naar de Braziliaanse autoriteiten worden ze opgeroepen om onderzoek te doen naar de moorden en ervoor te zorgen dat de verdachten worden berecht.

India

In India komt activist Chandrasekhar Azad op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastelozen of onaanraakbaren van India. De politie beweert dat hij zou hebben aangezet tot geweld tegen leden van hogere kasten. Aanleiding was de moord op twee Dalit-mannen. Op 3 november 2017 werd hij opgepakt en in administratieve detentie geplaatst, nadat hij eerder op borgtocht was vrijgelaten. Dit betekent dat de autoriteiten hem een jaar kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces. In de brief naar de Indiase autoriteiten worden ze opgeroepen om hem onmiddellijk vrij te laten of hem een eerlijk proces te geven.

Aan veel acties kan ook op een gemakkelijke manier via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen. Veel mensen in Rijnsburg maken het zich gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815).


De Nationale Voorleesdagen

lezen n Van 24 januari t/m 3 februari gonst het in Bibliotheek Rijnsburg én Bibliotheek Valkenburg van gezellige voorleesactiviteiten vanwege De Nationale Voorleesdagen. Dé gelegenheid om te ontdekken dat de bibliotheek veel te bieden heeft voor peuters en kleuters.

Gratis te bezoeken activiteiten in de bibliotheekvestigingen zijn:
Op 25 januari om 16.00 uur in Bibliotheek Valkenburg: een muzikaal voorleesfeestje met Lilian van der Peet van Muziekschool Katwijk (vanaf 15.15 uur schminken). Op 1 februari om 16.00 uur in Bibliotheek Rijnsburg: een muzikaal voorleesfeestje met Lilian van der Peet van Muziekschool Katwijk (vanaf 15.15 uur schminken). Op 3 februari om 11.00 uur in de Hoofdbibliotheek de kindervoorstelling 'slaap, TIJGER, slaap…' van Kindertheater Kaboem. De leesconsulenten van Bibliotheek Katwijk vertellen in ruim 50 groepen op de Bibliotheek op school-scholen het verhaal van 'Ssst! De tijger slaapt'.