Hondenbezitters betalen 109,20 euro belasting voor hun viervoeter. | Foto: CvdS.
Hondenbezitters betalen 109,20 euro belasting voor hun viervoeter. | Foto: CvdS. Foto:

Steeds meer gemeenten kiezen voor afschaffen

n Hondenbelasting niet 'oneerlijk', wel 'onredelijk'

Middelen n Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om de hondenbelasting af te schaffen. In 147 gemeenten betaal je geen hondenbelasting meer. In Katwijk wordt de belasting nog wel gehanteerd en betalen hondenbezitters 109,20 euro voor hun viervoeter.

Dat levert de gemeente 420.000 euro op. Dat bedrag wordt niet volledig gebruikt voor de viervoeters. Een deel van dat geld gaat naar de algemene middelen. Oneerlijk?

Katwijk vraagt al jaren hondenbelasting van hondenbezitters. De gemeente hanteert zelfs één van de hoogste hondenbelastingen in Nederland. Katwijk stond vorig jaar nog met het tarief van 107,64 euro op plaats 9 in de lijst met alle 390 gemeenten. En dat bedrag is dit jaar weer opgelopen.

Kosten

De opbrengst wordt gebruikt om de kosten voor bijvoorbeeld uitlaatplaatsen, afvalbakken, hondenpoepzakjes en handhaving te dekken. Naast die kosten blijft er nog 170.000 euro over, die naar de algemene middelen gaat, om 'de rest van de gemeente Katwijk te financieren'. Oneerlijk, vindt bijvoorbeeld Geert Diemer van GemeenteBelangen. 'Mensen met een hond dragen bij aan de algemene middelen en mensen zonder hond niet.'

Wethouder Krijn van der Spijk legt uit dat belasting een algemeen dekkingsmiddel is. De opbrengst mag dus volgens de regels overal aan besteed worden. Oneerlijk vindt Van der Spijk de hondenbelasting niet. 'In feite zit er in elke soort belasting een onredelijkheid.' Hij noemt als voorbeeld de onroerende zaakbelasting (OZB), die betaald wordt door huiseigenaren. De opbrengst komt net als de hondenbelasting in de algemene middelen, waar huurders ook van profiteren terwijl zij geen OZB hoeven te betalen.

Als het aan GemeenteBelangen ligt wordt de 'oneerlijke' hondenbelasting afgeschaft. Dat gebeurt in steeds meer gemeenten zoals in Rotterdam en Amsterdam. Dichter bij huis zijn hondenbezitters in Leiden en Teylingen al verlost van de hondenbelasting. Van der Spijk: 'Iedere gemeente maakt zijn eigen afweging. Katwijk heeft altijd gezegd dat we het geld nodig hebben voor de kosten. En wat we 'overhouden' gebruiken we voor andere zaken'.

Afschaffen kan volgens de wethouder grote gevolgen hebben. Al het geld wat via de hondenbelasting wordt binnengehaald, moet dan ergens anders vandaan komen. 'Het is heel simpel', vertelt Van der Spijk. 'Elke 100.000 euro die ik kwijt ben, moet ik op een andere manier dekken en dat kan 1 procent verhoging van de OZB zijn.'

Eind vorig jaar werd tijdens de Algemene Beschouwingen door GemeenteBelangen en Hart Voor Katwijk een poging gedaan om de hondenbelasting af te schaffen. In dat voorstel ging alleen de VVD mee, de overige partijen stemden tegen.

Tijdens diezelfde Beschouwingen werd de afspraak gemaakt om wél nog eens naar de verdeling van de opbrengst te kijken. Zo wil Marcel van Tol van De Lokalen bijvoorbeeld het gehele bedrag besteden aan hondgerelateerde zaken, zoals de poepoverlast waar hij en zoveel anderen zich aan ergeren. De partij wil het geld dat nu naar de algemene middelen gaat, gebruiken voor het aanstellen van twee GOA's die zich alleen bezig houden met de hondenpoepoverlast. Van Tol: 'Je moet nou niet meer lullen, maar handhaven'.

De volle 420.000 euro alleen gebruiken voor het hondenbeleid, vindt ook de wethouder een optie. 'Dan kunnen we nog intensiever inzetten op de toezicht op hondenoverlast. Of we kunnen meer hondenuitlaatplaatsen maken.' Dat betekent wel, dat er op de begroting een tekort komt van 170.000 euro en de wethouder heeft nog niet van de partijen gehoord waar dat geld dan vandaan moet komen.

De strijd tegen de hondenpoepoverlast gaat in de tussentijd onverminderd verder. De wethouder wil de mensen bewust blijven maken, dat ze de poep moeten opruimen. Komen we ooit nog van de hondenpoepergernis af in Katwijk? Van der Spijk: 'Ja als je alle honden afschaft, maar dat zou ik niet aanraden. Het zijn verschrikkelijk leuke, lieve beesten en een goed gezelschap voor mensen'. Het prijskaartje dat aan dat 'goede gezelschap' hangt, wordt hier in Katwijk voorlopig niet afgeschaft.

VIDEO op allesoverkatwijk.nl