Meer bevoegdheden voor wijkraden

politiek Sinds 2007 kent de gemeente Katwijk 5 wijkraden.

Ze hebben als taak om de 'leefbaarheid te bevorderen en identiteit van de wijken te behouden en te versterken'. Ook geven wijkraden advies aan het college van burgemeester en wethouders. Inmiddels nemen groepen bewoners ook zelf in hun omgeving actie en komen met voorstellen voor het aanbrengen van allerlei voorzieningen.

Met de nieuwe wetgeving voor de toekomstvisie voor de leefomgeving voor de lange termijn voor onze gemeente (Omgevingsvisie) zal deze burgerparticipatie straks een grotere rol gaan spelen. De huidige wijkraden blijven hierin een belangrijke taak vervullen. Voor de zichtbaarheid en openheid van de wijkraden zou het wellicht zinvol zijn om jaarlijks een bijeenkomst voor wijkbewoners te organiseren. Dat is nu niet het geval. Bewoners kunnen dan beter worden betrokken bij hun leefomgeving en hun invloed aanwenden. Er zijn immers inwoners die niet op de hoogte zijn van het bestaan van de wijkraad, terwijl deze organisatie juist een waardevol instrument kan bieden voor vele vraagstukken of ideeën. Daartoe verdienen de reglementen voor de wijkraden op een aantal punten aanpassing. Daarom pleit DURF voor meer bevoegdheden voor de wijkraden zonder dat de structuur van de raad gewijzigd wordt. Wij geloven nl. in de kracht van wijkraden. Zij hebben veelal meer contact met inwoners, sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties dan de politiek. Wijkraden weten zelf het beste wat er speelt in hun directe omgeving. Het zou mooi zijn als de wijkraden in onze gemeente na 10 jaar meer vertrouwen en bevoegdheden krijgen. Als beloning voor hun inzet.


"Doorpakken"

politiek n Donderdag 18 januari is de Rijnlandroute in de gemeenteraad behandeld en opnieuw bleek dat de provincie geen concessies meer wil doen voor het gedeelte dat door onze gemeente loopt. Zoals ik in de commissie ook al aangegeven heb, zijn wij van Hart Voor Katwijk niet heel ontevreden dat de provincie haar plannen gewoon gaat uitvoeren. Wel reuze jammer dat er voor de Valkenburgse ondernemers geen gehoor meer was bij de provincie. Zij wilden graag doorzichtige geluidschermen. Maar het voordeel is wel dat het een 80 km weg blijft en geen 50 km weg. Ook een voordeel is dat er meer afstand moet worden gehouden met bebouwing langs dit traject dan bij een 50 km weg. Daarbij is de verkeersafhandeling veel te traag bij 50 km waardoor je opnieuw een probleem zou creëren.

Hart Voor Katwijk was er al van overtuigd dat de provincie haar plannen gewoon zou uitvoeren. Ook de aanbesteding is al in september geweest dus wij vonden het onzinnig om nog te proberen de provincie (na jaren van onderhandelen) op andere gedachten te krijgen zoals Jaap Haasnoot van KiesKatwijk gedaan heeft. Wij zijn dus van mening dat we het plan van de provincie maar moeten omarmen en als gemeente Katwijk nú vol moeten inzetten op de Duinvallei en regionaal op de "Pioniersbaan" (noordelijke rondweg).

Aad Oosterlee