De taart is machtig en....verslavend lekker. | Foto: pr.
De taart is machtig en....verslavend lekker. | Foto: pr. Foto: pr

Ine's Dadel Pie

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Tijdens ons reisje naar Marokko kwam ik in de souk allerlei mooie ingrediënten tegen die me zo terug brachten naar mijn jeugd, waar dadels, noten en honing in Dubai veelvuldig toegepast werden in allerlei gerechten. Dus besloot ik om mijn Dadeltaart recept maar eens met jullie te delen.

Voor de bodem: 200 gr patent bloem, 1 snuf zout, 70 gr roomboter, 70 gr. poedersuiker en 1 ei.

Meng de bloem en het zout en wrijf de boter met je handen tot een korrelig geheel. Voeg de poedersuiker en het ei toe. Wikkel de platgedrukte deegbal in plastic folie en laat hem minstens 2 uur, liefst de hele nacht in de koelkast rusten. Haal het deeg 30 minuten voor gebruik uit de koeling. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bestuif het werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm. Steek er een cirkel uit die in een bakvorm van 22 cm diameter past. Het overige deeg rol je uit en bak je als plak en bak alles 12 minuten voor op 170 graden. Laat afkoelen. De ronde koek gaat in de ronde bakvorm en dient als bodem voor de taart. De andere koek breek je in stukjes, en gaat straks door de dadelvulling.

Voor de vulling: 250 gr roomboter, 6 el dadelsiroop of pasta, 3 el suiker, 2 el oranjebloesemwater, 2 eieren, 500 gr smeuïge dadels, 100 gr pecan noten, 50 gr geraspte kokos. *De gebroken koek stukjes die al gebakken zijn.

Snijd de dadels in kleine stukjes, of maal de dadels grof in een keukenmachine en hak de noten grof. Roer de eieren los in een schaaltje. Smelt de roomboter in een steelpannetje, en roer de dadelsiroop/pasta, suiker en oranjebloesemwater erdoor. Op laag vuur giet je al roerend met een garde de eieren door het boter mengsel. Het mengsel zal langzaam indikken tot vla dikte. Voeg de dadels en de noten toe en verwarm ze een minuutje mee. Roer als laatste de gebroken koekjes door de vulling. Stort de vulling op de koekbodem en duw deze goed aan met de achterkant van een lepel. Strooi de kokosrasp over de taart uit en zet hem één a twee uur in de koelkast om op te stijven, een nachtje over maakt dat de smaken nog beter ontwikkelen. Pas op… de taart is erg machtig en verslavend lekker.

INE bakt Taart op bestelling, en verzorgt een HighTea of een Diner. Voor meer informatie zie: www.inepaauw.nl

Afbeelding