Afbeelding
Foto:

Huisarts Sjoerd Bruggink voelt zich in Rijnsburg als een vis in het water

n 'We werken met een enthousiast en fijn team'

Team n Hij werkt al ruim drie jaar in Huisartsenpraktijk Nieuw Rapenburg. Per 1 januari is Sjoerd Bruggink toegetreden tot de maatschap met daarin ook de huisartsen Rietbroek, Vrouwenvelder en Ruitenberg. 'De praktijk is goed georganiseerd en bestaat uit een leuk team om mee te werken', laat de 37 jarige Bruggink weten.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Bruggink komt uit Alkmaar en woont nu met zijn vrouw en drie kinderen in Leiden. Hier heeft hij ook zijn studie geneeskunde gevolgd. Na deze studie heeft hij een jaar in het Havenziekenhuis in Rotterdam gewerkt op de afdeling chirurgie. Daar kwam hij er definitief achter dat hij huisarts wilde worden en heeft toen de drie jarige vervolgopleiding gevolgd. 'Het mooie van huisarts is dat je midden in de maatschappij staat, een band met de patiënten kunt opbouwen en van alle markten thuis moet zijn. Ik ben een generalist, vind veel dingen leuk, ook aan het menselijk lichaam. Van kleine kwaal tot chronische ziekten, van kleine kinderen tot stervensbegeleiding'.

Nieuw Zeeland

Om ervaring op te doen na de huisartsenopleiding heeft Sjoerd een jaar waargenomen in verschillende praktijken in de regio van Leiden. 'Het leek ons fantastisch om een periode in Nieuw Zeeland te wonen en te werken. Dit land heeft behoefte aan artsen en we hebben het daar twee jaar heel erg naar onze zin gehad. Onze middelste is daar geboren', vertelt Sjoerd. Toch kwam het gezin Bruggink weer terug naar Nederland. Sjoerd hierover: 'Je blijft toch een Hollander en gaat je familie en vrienden missen. Eenmaal terug kon ik voor zes weken als waarnemer in de Huisartsenpraktijk Nieuw Rapenburg beginnen. Dit beviel ontzettend goed en een half jaar later, oktober 2014, had ik het geluk dat ik hier voor vast kon komen werken'.

Huisartsenpraktijk Nieuw Rapenburg is veelzijdig en goed georganiseerd. De praktijk voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en de samenwerking in de regio met andere huisartsen, spoedpost, apotheken en fysiotherapeuten is uitstekend. Sjoerd hierover: 'De lijnen zijn kort en we werken met een enthousiast team. Naast de vier artsen in de maatschap, zijn er nog twee artsen in dienst, drie praktijkverpleegkundigen en acht doktersassistenten. We vullen elkaar goed aan'. De patiënten van de praktijk hebben de keuze met welke huisarts ze een afspraak willen maken. De assistentes zijn opgeleid om aan de telefoon vragen te stellen over de reden waarvoor de patiënt komt. Deze informatie is heel nuttig. De assistente beslist met welke urgentie de patiënt gezien moet worden en hoe lang het consult moet zijn. Uiteindelijk komt het de kwaliteit van zorg ten goede en vermindert dit ook de wachttijd in de wachtkamer', legt Sjoerd uit.

Onderzoek

Zorg op maat ziet Bruggink als belangrijk uitgangspunt. 'Waar het voor de ene patiënt prima is om af te wachten, kan ik voor een ander met dezelfde aandoening behandeling adviseren. Wel vind ik het belangrijk dat de behandeling wetenschappelijk is onderbouwd', Vanaf zijn studie heeft huisarts Bruggink affiniteit met wetenschappelijk onderzoek. 'Ik ben gepromoveerd op een internationaal gewaardeerd onderzoek naar wratten: 'hoe kom je eraan?' en 'hoe kom je er vanaf?' Nog altijd begeleidt hij voor het LUMC de huisartsen in opleiding in wetenschappelijke vorming. Ook maakt hij deel uit van de redactie van de boekenreeks 'Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk' een standaard werk voor iedere Nederlandse huisarts.

Vis

Sjoerd Bruggink voelt zich in de Rijnsburgse huisartsenpraktijk als een vis in het water. 'Rijnsburg is een dorp, maar toch verstedelijkt. De mentaliteit van de inwoners 'niet zeuren, maar poetsen' spreekt mij aan. Rijnsburgers gaan niet supersnel naar de huisarts, maar als ze komen, komen ze meestal niet voor niets', zo heeft Bruggink in de afgelopen drie jaar ervaren. Opvallend noemt hij de klachten gerelateerd aan het veelal fysieke werk in de bloemen. 'Door overbelasting krijgt men blessures. Op dit moment is er in ons land een officiële griepepidemie. 'Ook in onze praktijk zien we meer mensen met klachten als koorts en hoesten. Vooral bij jonge kinderen en oudere mensen zijn we alert op complicaties zoals longontsteking', aldus Sjoerd. 'Deze huisartsenpraktijk is de praktijk die ik tijdens mijn studie voor ogen had. Een praktijk die van alle markten thuis is en een met toekomst', zo laat Bruggink tenslotte weten.


Geldzorgen? Kom naar het financieel spreekuur in de bibliotheek

geld n Heeft u aan het eind van de maand regelmatig geld te kort? Wilt u advies over hoe u beter met geld kunt omgaan? Wilt u voorkomen dat u in de schulden terecht komt?

Kom dan eens praten bij het gratis financieel spreekuur van 'Grip op de Knip' in de bibliotheek. Want niemand zit erop te wachten om schulden te hebben. De speciaal opgeleide vrijwilligers van 'Grip op de Knip' helpen mensen die hun financiële huishouding niet helemaal op orde hebben graag. Zij geven menselijk, betrouwbaar en professioneel advies over geldzaken en helpen u om niet in de schulden te raken of uit de schulden te komen.

Hoe eerder u bij hen komt, hoe beter. Wacht niet tot u zich geen raad meer weet maar kom vooral tijdig. Ga gewoon eens praten, het kost niets. Alles wat u vertelt, blijft geheim.

Het financieel spreekuur van 'Grip op de Knip' is op de volgende donderdagmiddagen van 14.00 tot 15.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Hoorneslaan 297 in Katwijk: 25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april, 31 mei, 28 juni.