Jacco Knape en Hans Gribnau bespraken de stand van zaken rond het Spinozahuis. | Foto: PR
Jacco Knape en Hans Gribnau bespraken de stand van zaken rond het Spinozahuis. | Foto: PR Foto:

Wethouder en voorzitter bespreken stand van zaken rond het Spinozahuis

erfgoed n Vorig jaar heeft Jacco Knape, wethouder van Katwijk, in Rijnsburg het Spinozamonument de 'Circel' onthuld. Afgelopen woensdag heeft hij met Hans Gribnau, voorzitter van de Vereniging Het Spinozahuis, de stand van zaken van het Spinoza museum in Rijnsburg doorgenomen. De portefeuille van de wethouder is o.a. jeugd- en jongerenwerk; kunst en cultuur; monumentenbeleid en openbare werken.

Jeugd. De gemeente Katwijk stimuleert museum bezoek voor de basisscholen. Afgelopen jaar hebben veel basisscholen (groep 7) een bezoek gebracht aan het Spinoza-museum.

Museumbezoek. Ook een toename van groepsrondleidingen en museum bezoek. Een groot deel van de bezoekers komt uit het buitenland. Waar mogelijk worden de museumobjecten voorzien van aanvullende informatie, Nederlands/Engels.

Vrijwilligers. Mede door de toename van de bezoekers is het aantal vrijwilligers gegroeid van 18 naar 30. De vrijwilligerstaken variëren; tuin/gebouw onderhoud, gastheer/gastvrouw voor de bezoekers en het geven van rondleidingen. Het merendeel van de vrijwilligers woont in de gemeente Katwijk. De gemeente Katwijk heeft voor musea een vrijwilligersverzekering.

Restauratie en onderhoud. Het museum is in 2012 gerestaureerd. Er wordt geïnventariseerd wat nodig is voor een na-restauratie. Het houten huisje in de tuin is ook aan onderhoud toe. Het huisje staat naast een stukje grond van de gemeente. De gemeente heeft een beleid dat aankoop van 'snippergrond' mogelijk is.

Samenwerking. In de gemeente Katwijk is een 'lokaal cultureel platform' waarin de samenwerking van musea gestimuleerd wordt. De vereniging zal hierin deelnemen.


Eerste bewoner 'Calla' in wijk "De Bloem" in Rijnsburg ontvangt sleutel

n Probleemloos wonen met alles in de buurt

wonen n Het nieuwste plandeel "Calla" in Rijnsburg nadert haar voltooiing wat betekent dat de 1e huurders hun nieuwe (full)service appartement gaan betrekken. Afgelopen week is de eerste woning opgeleverd aan bewoonster Willy Van der Vijver-Middelkoop.

Zij koos er bewust voor om haar woning nabij het centrum van Rijnsburg te verlaten voor een appartement. "Alles is gelijkvloers, ik ben van het onderhoud af, de voorzieningen zijn allemaal in de buurt en als ik wat ga mankeren, is alle service en zorg binnen handbereik" aldus de trotse 1e bewoonster. Zij betrekt een appartement aan de zonzijde en niet al te hoog gelegen.

Wellnesscentre

"Het complex beschikt over een directe toegang tot het toekomstige Wellnesscentre van de wijk met fitness, zwembad en sauna en heeft een eigen ruimte voor de bewoners waar ze onder andere kunnen kokkerellen, hun verjaardag kunnen vieren of gezamenlijk een film kunnen kijken", aldus makelaar Marjanne de Wolff-Buis van De Raad makelaars die het verhuurtraject begeleid. "In de ontvangstruimte zijn onder andere voorzieningen zoals een schoonheidsspecialiste, kapster en wasserette gehuisvest; en in de kelder is bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte voor het opladen van de elektrische fiets; dus het klopt inderdaad dat aan alles is gedacht."

Wellnesscentre

Ook de toekomstige beheerder van het complex, Alfons van der Laan, die de sleutel mocht uitreiken is een beetje trots; omdat met het uitreiken van de sleutel ook zijn werkzaamheden binnen het complex van start zijn gegaan. Hij heeft er veel zin in! "Ik ga er, samen met een gastvrouw- en huismeester voor zorgen dat het fijn, prettig en vooral C is in Calla".

Meer informatie is te vinden op www.wonenincalla.nl of www.facebook.com/WoneninCalla.

Beheerder Alfons van der Laan reikt, namens De Raad Vastgoed, de sleutel uit aan 1e bewoonster mevrouw Willy van der Vijver-Middelkoop. | Foto: PR