Energiedrankjes en jongeren

Energiedrankjes worden in de markt gezet als oppepper voor lichaam en geest. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van het zogenoemde stimulerende effect. Tweederde van de jongeren krijgt zelfs te maken met nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze ervaren klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid. Als jongeren op een evenwichtige manier hun maaltijden tot zich nemen, zijn energiedrankjes in principe niet nodig.

Volgens de schijf van vijf voldoet goede voeding aan deze voorwaarden:

* Eet gevarieerd: als u regelmatig verschillende producten eet, weet u zeker dat er veel meer variatie in de voedingsstoffen zit die u naar binnen krijgt.

* Eet niet te veel en beweeg regelmatig: een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische zieketen zoals hart- en vaataandoeningen.

* Eet minder verzadigd vet: vet in de voeding is wel nodig, maar dan wel de goede vetten! Twee keer per week vis eten zorgt ervoor dat u gezonde visvetzuren naar binnen krijgt.

* Veel groente, fruit en brood: deze vezelrijke voedingsstoffen zorgen ervoor dat uw darmen goed blijven werken en u krijgt bovendien minder snel weer honger.

* Veiligheid: Let thuis goed op de hygiƫne en goede opslag van bederfelijke voedingsmiddelen, zeker in de zomer als de temperatuur (hopelijk) hoger is.

Veel mensen slikken tegenwoordig extra vitaminepillen, dit is niet altijd nodig, maar in periodes van herstel van ziekte of als u niet goed eet, kan het wel behulpzaam zijn. Energiedrankjes passen eigenlijk niet echt bij gezond eten. Wilt u meer informatie over goede voeding? Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.