Een voorbeeld van een hennepkwekerij. | Foto:pr.
Een voorbeeld van een hennepkwekerij. | Foto:pr. Foto: pr

Sluiting drie woningen

Hennep n Burgemeester Visser heeft recent 3 woningen gesloten. Het betreft woningen aan de Tulpstraat, de Langeveldstraat en de Colijnstraat in Katwijk.

Elke woning wordt voor drie maanden gesloten. De burgemeester beschikt over de bevoegdheid tot sluiting van woningen en andere ruimten op grond van de Opiumwet en geeft hiermee uitvoering aan het door hem hiervoor vastgestelde beleid. In twee van de woningen werd een hennepkwekerij aangetroffen. De teelt van hennep is verboden. Hennepkwekerijen kunnen vaak in verband worden gebracht met georganiseerde criminaliteit. In de andere woning was een handelshoeveelheid hard- en softdrugs aanwezig. De handel in drugs is vaak de oorzaak van overlast en ernstige criminaliteit.

Heeft u het vermoeden dat zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevindt of dat er sprake is van drugshandel in uw omgeving, meld dit bij de politie via 0900-8844. Als u liever anoniem wilt blijven, bel Misdaad Anoniem 0800-7000.


Katwijk: zelfverzekerd, sociaal, innovatief en duurzaam

Omgeving n 'Zelfverzekerd in de regio. Sociaal, innovatief en duurzaam.' Zo ziet het college van burgemeester en wethouders de toekomst van Katwijk. Het is de titel van de Omgevingsvisie die samen met gemeenteraad en bewoners tot stand is gebracht.

In die visie wordt in grote lijnen weergegeven hoe Katwijk zich tot pakweg 2030 wil ontwikkelen.

'Het is een visie. Het is niet zo, dat alles vast ligt. Het laat meer zien wat er mogelijk is in de toekomst en welke richting we op willen gaan', vertelt wethouder Klaas Jan van der Bent afgelopen maandag bij de perspresentatie van de Omgevingsvisie.

Die richting wordt onder meer aangegeven in de titel: Zelfverzekerd in de regio. Sociaal, Innovatief en Duurzaam. Sociaal staat voor een sociaal leefklimaat 'waar bewoners zelfredzaam zijn, zich kunnen ontplooien en waar men zich inzet voor een sociale omgeving'. Van der Bent: 'Katwijk heeft een goede sociaal maatschappelijke structuur, en dat willen we ook in de toekomst behouden'. Met Duurzaam zet de gemeente in op duurzame energieproductie, waarbij het doel is om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn.

Vitale partner

Innovatief wordt 'essentieel' genoemd voor een sterke economische positie in de regio. Daarbij legt de wethouder een link naar het eerste deel van de titel, over de rol van Katwijk in de regio. De gemeente wil die rol versterken. 'Katwijk als vitale partner in de regio, maar blijft daarbij wel de eigenheid behouden.'

'We hebben als Katwijk de regio zeker iets te bieden', is zijn overtuiging. 'Een prachtige kust, unieke landschappen, florerende sierteelt, ontwikkelruimte op Nieuw Valkenburg en karakteristieke centra, zoals Katwijk aan Zee', luidt de opsomming in de Omgevingsvisie.

Met vier ontwikkelingsstrategieën wordt de gewenste richting iets verder uitgewerkt: Sterke kust, Florerende onderneming, Katwijkse kernen en Gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Meer over die strategieën volgende week in deze krant. 'Het gaat om hoofdlijnen. Over vijf jaar ziet de wereld er weer heel anders uit', benadrukt Van der Bent. Die hoofdlijnen moeten nog uitgewerkt worden in plannen. Voor het zover is, moet de gemeenteraad eerst de Omgevingsvisie vaststellen. Volgende week donderdag bespreekt de raad de visie. Als alles volgens planning verloopt, stelt de raad de Omgevingsvisie over drie weken definitief vast.

Participatie

Bij het uitwerken van de plannen speelt participatie weer een belangrijke rol, geeft de gemeente op haar site aan. 'De omgevingsvisie is nog niet helemaal uitgewerkt. Er staan nog geen concrete plannen in. We kunnen er nu nog niet mee aan de slag op straat, in de buurt of in de wijk. Om die slag te maken, hebben we de hulp, inbreng en meningen van Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers nodig. De komende jaren gaan we daarom opnieuw een beroep op je doen.' Voor de Omgevingsvisie is het afgelopen jaar al een uitgebreid participatieproject doorlopen. Overal zijn ideeën en meningen opgehaald, aldus Van der Bent. Op straat, in scholen en bij verschillende betrokken organisaties.

Het college ziet de Omgevingsvisie als 'een integraal afwegingskader voor diverse projecten en initiatieven van burgers, bedrijven en gemeente'. Van der Bent: 'Er is minder voorgeschreven dan bij de oude bestemmingsplannen. De Omgevingsvisie biedt meer flexibiliteit. Een idee moet sneller gerealiseerd kunnen worden'.

Meer informatie over de Omgevingsvisie is te vinden op www.katwijk.nl en www.detoekomstvankatwijk.nl