De Vroedvrouw op oudejaarsavond

Rubriek n Vijf verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Katwijk begeleiden jaarlijks vele vrouwen tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Eva Guijt vertelt over een speciale dienst.

Op oudejaarsavond om 18.00 uur neem ik de dienst van mijn collega over voor de komende 24 uur. Van haar verneem ik dat Stephanie de hele dag al wat aan het rommelen is. Zal ik de eerste baby van het nieuwe jaar verwelkomen? Ik pak meteen haar kaart erbij en lees dat ze tijdens de bevalling zal moeten worden overgedragen aan het ziekenhuis, wat ik toch jammer vind op deze dag. De dienst begint rustig. Ik ben bij mijn ouders thuis met mijn vriend en dochtertje van bijna 6 maanden. Ik neem rond half 10 net een hap van mijn eerste oliebol van het jaar als de telefoon gaat. Het is de man van Stephanie. Hij denkt dat de weeën nu echt gaan doorzetten.

Er wordt op straat al flink wat vuurwerk afgestoken. Gelukkig is de straat van bestemming rustig en durf ik de auto uit te stappen. Stephanie heeft nog beginnende weeën. Zelf zou ze het fantastisch vinden om op 1 januari te bevallen. Vanwege het vuurwerk en de medische indicatie die Stephanie heeft, besluit ik om alvast naar het ziekenhuis te gaan. Rond half 11 draag ik Stephanie over aan het ziekenhuis. Ik wens haar veel succes. Voordat ik afscheid heb kunnen nemen, word ik gebeld door Jeanet. Ze heeft al flinke weeën en ik ga gelijk naar haar toe. Jeanet is al een flink stuk op weg met de ontsluiting. We besluiten om meteen naar het ziekenhuis te gaan, omdat Jeanet daar graag wil bevallen. Om 00.00 uur zijn we weer in het ziekenhuis. Ik meld Stephanie dat ik er weer ben.

Om 01.50 uur bevalt Jeanet van een wolk van een zoon. Later verneem ik dat Stephanie om 01.43 uur is bevallen van een prachtige dochter. Het is haar gelukt, ze heeft de eerste baby van 2018 van verloskundigenpraktijk Katwijk en het LUMC. Snel ga ik naar de kersverse ouders toe om ook hen te feliciteren. Het was heel bijzonder om deze nacht te werken en maar liefst twee nieuwjaarsbaby's, die 7 minuten na elkaar geboren zijn te mogen bewonderen. Een nacht om nooit te vergeten.