Een sierlijke en dynamische vorm van gips. | Foto: pr.
Een sierlijke en dynamische vorm van gips. | Foto: pr. Foto: pr

Eervolle vermelding voor Joop van Egmond

Kunst n Voor een gipsen object heeft de kunstenaar Joop van Egmond (Mond) een eervolle vermelding gekregen.

Het object maakt deel uit van de Artibrak Ledententoonstelling, Herenstraat 44 te Voorburg. Deze tentoonstelling loopt tot 28 januari 2018. Website: http://www.artibrak.nl/

Zonder titel

Bijna veertig kunstenaars, waaronder Joop van Egmond, exposeren in januari heel gevarieerd werk op de ledententoonstelling bij galerie ArtiBrak. Schilderijen, tekeningen, sculpturen, keramiek, sieraden en plastieken tonen een maand lang een fraaie dwarsdoorsnede van de vele disciplines die binnen de kunstenaarsvereniging beoefend worden. Een jury van actieve leden maakte Joop van Egmond blij met een eervolle vermelding voor zijn titelloze gipsen object.

Uit het jury rapport: 'Laten we klassiek beginnen met de eervolle vermeldingen. De jury is van te voren verzocht om ook goed naar het driedimensionale werk te kijken en het was niet moeilijk om een paar goede kandidaten aan te wijzen.

Na stevig overleg is besloten om Joop van Egmond een eervolle vermelding toe te kennen. Zijn gipsen beeld is waarlijk driedimensionaal. Als je er omheen loopt, verandert het beeld bij elke stap die je zet. Het heeft geen titel gekregen, maar toch komen er direct gevoelens en gedachten bovendrijven als je ernaar kijkt.

De vorm is sierlijk en dynamisch. De techniek is spannend: je krijgt het gevoel dat Joop het randje van wat mogelijk is opzoekt. We weten namelijk allemaal dat gips broos materiaal is, maar toch blijft deze ijle dans in gips overeind. Ik heb de oogstrelende huid stiekem aangeraakt.

aantrekkelijk object

Ja, ik weet dat dat niet mag. U moet het ook vooral NIET doen, Joop zou vast erg ongelukkig worden van allerlei vlekjes en vingerafdrukken, maar zó aantrekkelijk is dit beeld. Voor een rijpe kunstenaar als Joop van Egmond is een eervolle vermelding eigenlijk niet genoeg. Hij zou een goede kandidaat voor een oeuvreprijs zijn.'

Van Joop van Egmond zijn in de openbare ruimte ook veel objecten gerealiseerd, zoals het beeld 'Ontluiking' op de rotonde bij Flora Holland en het Bevrijdingsmonument in Rijnsburg. De adviescommissie beeldende kunst Katwijk buigt zich momenteel over de realisering van een stalen tulpobject aan de Noordwijkerweg te Rijnsburg.