Leden van OV Rijnsburg stemden in met de wijziging van de statuten tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. | Foto: pr.
Leden van OV Rijnsburg stemden in met de wijziging van de statuten tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. | Foto: pr. Foto: pr

Jaarvergadering Oranje Vereniging Rijnsburg

n Belangrijk om de gemeenschapszin te bevorderen

Leden n De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Oranje Vereniging Rijnsburg werd vorige week dinsdagavond in de Voorhof gehouden. Om 19.00 uur waren de eerste mensen al aanwezig om de bestuursleden en elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Ruim 150 mensen zorgden voor een goed gevulde zaal.

Voordat de bezoekers een kopje koffie konden drinken, werden zij welkom geheten door bestuursleden. De bezoekers hadden veelal hun ledenpas bij zich en konden snel doorlopen. Ze werden voorzien van een jaarverslag over 2017, een welkomstcadeautje en stembriefjes.

Onder het genot van een kopje koffie en een koekje, werd de vergadering geopend door de voorzitter Robert-Jan Heemskerk. Aansluitend werd het 1e couplet van het Wilhelmus gezongen.

De voorzitter blikte kort terug op het jaar 2017; hij lichtte er een paar bijzonderheden uit. Daarbij sprak hij ook duidelijk zijn dank uit naar de sponsoren, de samenwerking met de gemeente en de vele vrijwilligers die de vereniging hebben geholpen.

Hij sprak aan het einde van zijn inleiding, de bezoekers toe waarbij hij de woorden die onze Koning gebruikte in zijn Kersttoespraak nog even aanhaalde; dat onze samenleving aan het verharden is en dat het belangrijk is dat we de gemeenschapszin blijven bevorderen. Dat past heel goed bij het doel van de vereniging. Daarin staat omschreven dat zij mede tot doel hebben dat de gemeenschapszin van de inwoners van Rijnsburg wordt bevorderd.

Wijziging statuten

Na de inleiding was het tijd voor het officiële gedeelte. Hierbij werd er onder andere gekeken naar de financiële kant van de vereniging. De balans en resultaten werden goedgekeurd door de aanwezige bezoekers. Bijzonder dit jaar waren de wijzigingen in de statuten. De voorzitter liet alle wijzigingen even kort passeren. Daarbij vertelde hij ook welk stappenplan de vereniging had doorlopen om tot de statutenwijzing te mogen overgaan. Er waren deze avond voldoende leden aanwezig en er werd dan ook met ruime meerderheid van stemmen toegestemd in de voorgenomen wijzigingen.

Na de pauze was het tijd voor het herkiezen van twee bestuursleden: Ida Zwaan en Robert-Jan Heemskerk. Omdat ook de voorzitter zich herkiesbaar had gesteld, werd het herkiezen ingeleid door Jan Zwaan, in zijn functie als algemeen adjunct. Hij vertelde welke rol beide bestuursleden vervullen binnen de vereniging. Daarna vraagt hij de leden in de zaal of zij het er mee eens zijn dat beide bestuursleden hun functie als bestuurslid voor drie jaar verlengen. Dit wordt met applaus bekrachtigd.

Hierna blikt Robert-Jan nog even vooruit naar het komende jaar. Hij noemt daarbij in het bijzonder het programma op 5 mei waarbij de Band of Liberation naar Rijnsburg komt. Ook zal het programma rond de Feestweek eerder worden verspreid. Hij legt nog even de nadruk op het feit dat het bestuur dringend op zoek is naar een nieuwe penningmeester en ook haar bestuur graag met bestuursleden zou zien aangevuld.

Nadat de vergadering wordt gesloten met het 6ecouplet van het Wilhelmus, is er een drankje met een kroket voor alle bezoekers. Zij genieten hiervan, terwijl er een film wordt gedraaid met beelden van het afgelopen verenigingsjaar. Hierna was er ook nog bingo en gingen vele mensen naar huis met een leuke prijs.


n DURF: Maak referenda mogelijk

Ingezonden n Alles is aan verandering onderhevig. Ook inspraakvormen. Burgerparticipatie is een belangrijke factor voor het vertrouwen in de politiek.

Wij stellen daarom voor om de lokale politiek aantrekkelijker te maken door het invoeren van het gemeentelijk referendum. Hierbij kan door de raad en burgers zelf een raadgevend referendum worden aangevraagd over een onderwerp dat hun aan het hart ligt.

Momenteel zien we dat landelijk het raadgevend referendum door minister Ollongren op een uitermate ondemocratische wijze en op basis van zwakke argumenten wordt afgeschaft. Op deze manier verdwijnen steeds meer middelen voor burgers om direct invloed uit te oefenen en dat vinden wij onacceptabel. Hiermee wordt er ook vanuit de politiek indirect een verwijt gemaakt naar burgers toe dat zij niet goed met het referendum om kunnen gaan. Dit lijkt ons geen juiste houding voor een politieke partij.

Deze raadsperiode is een voorstel tot een gemeentelijke referendumverordening al helaas afgewezen door onder andere Hart voor Katwijk. Steeds meer partijen lijken aan een bepaalde vorm van burgerfobie te lijden, waarbij er sprake is van een irreële angst voor burgerinspraak na de verkiezingen. Hiermee willen zij voorkomen dat de daadwerkelijke macht bij de zogenaamd 'ongeïnformeerde' inwoners ligt. Het komt er feitelijk op neer dat u eens in de vier jaar mag stemmen en daarna fors minder te zeggen hebt over het te voeren beleid.

Hart voor Katwijk voerde als hoofdargument op dat het voorstander is van de representatieve democratie en daarom tegen referenda is. Wij denken dat er niemand tegen de representatieve democratie is, maar het referendum juist ziet als een goede aanvulling daarop.

Referenda kunnen juist representatief zijn voor wat de inwoners van Katwijk willen. Hoe mooi zou het zijn als inwoners zelf zich direct kunnen uitspreken over hoofdpijndossiers als de bibliotheek of de koopzondag? Niet alleen zorgt dit voor een verruiming van de inhoudelijke discussie, maar worden partijen ook gedwongen om actief hun standpunt te verdedigen. Dit zou onze lokale democratie alleen maar versterken en zorgt voor een inhoudelijk debat.