De 12 wijnen die geproefd moesten worden voor de wedstrijd 'Vinoloog van het jaar'. | foto: pr.
De 12 wijnen die geproefd moesten worden voor de wedstrijd 'Vinoloog van het jaar'. | foto: pr. Foto: pr

Proeven…

Soms lopen dingen verrassend anders dan je vooraf verwacht. Na twee voorrondes en een halve finale bleek dat ik een finaleplaats had bemachtigd voor de wedstrijd 'Vinoloog van het jaar'.

Deze werd gehouden tijdens de wijnprofessional in de RAI op maandag 8 januari. Een wedstrijd waarin meedoen belangrijker is dan winnen. Je proeft twaalf mooie wijnen die overal vandaan kunnen komen: wit, rood, mousserend en versterkt. En steeds bleken mijn inschattingen goed genoeg om een volgende ronde te bereiken. En daar zit je dan met elf mede-finalisten: in een koele, goed verlichte zaal en, ook belangrijk, zonder parfum op, met 12 glazen voor je. Het kijken, ruiken en proeven kan beginnen. De eerste drie wijnen kwamen uit één gebied in Duitsland, gemaakt door dezelfde producent. Daar werden vragen bij gesteld als: Uit welk gebied komen deze wijnen? Wat is hiervan de reden? Welke druivenvariant is gebruikt voor wijn nummer 2? Aan de hand van geur en smaak was het duidelijk dat er geen riesling stond en dat een van de wijnen een spätburgunder was. In bijna alle wijnbouwgebieden van Duitsland is Riesling de belangrijkste druivenvariant. De rode variant spätburgunder komt in Duitsland veel voor. De wijn was mooi en rijp, bezat zeker wel zuur maar had geen harde tannines. Dit wijst op een wat warmer klimaat. Zo puzzelend kwam ik uit in het wijnbouwgebied Baden. Bij de series die hierna kwamen werden vergelijkbare vragen gesteld. Druivensoorten uit de Nieuwe wereld (Argentinië, Zuid Afrika) stonden naast hun soortgenoten uit de Oude wereld. Gevraagd werd om te bepalen in welke delen van de wereld geproduceerd werden.

Een wedstrijd als deze is erg leuk om je kennis te testen. Bepalen of je een wijn lekker vindt kan iedereen. Wanneer je een wijn wilt uitzoeken bij de slijter of in een restaurant is het handig om iets over de achtergrond van wijn te weten. Wil jij ook leren proeven en meer weten over wijn? Op 8 februari start er een nieuwe cursus voor beginners. O ja, ik had 7 vragen goed en eindigde op de 4e plaats!

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding