Praten over depressie

Het ministerie van Volksgezondheid lanceert een campagne om psychische problemen bespreekbaar te maken. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid vindt de overgrote meerderheid van de mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen, terwijl ze dat eigenlijk wel willen.

Meer dan 800.000 Nederlanders kampen met een depressie. De behandeling van depressie bestaat voornamelijk uit veel praten en soms ook geneesmiddelen, antidepressiva genoemd. Zoals veel geneesmiddelen hebben helaas ook antidepressiva mogelijk veel bijwerkingen.

De bijwerkingen waar de meeste mensen last van krijgen zijn onder andere maag en darmstoornissen, maar ook een naar opgejaagd gevoel of slecht kunnen slapen.

Meestal adviseren we in de apotheek, als mensen voor het eerst antidepressiva gaan gebruiken, minimaal 6 weken door te gaan, omdat het zo lang kan duren voordat de positieve effecten merkbaar zijn.

De bijwerkingen treden vaak helaas wel eerder op. Wij waarschuwen wel altijd voor het deelnemen aan het verkeer bij het gebruik van antidepressiva. Deze middelen kunnen immers uw beoordelings- en reactievermogen verminderen.

Zeker de eerste weken van het gebruik dient u hier extra alert op te zijn.

Er zijn een aantal geneesmiddelen die niet samen gebruikt mogen worden met antidepressiva. Hierover kunnen wij u goed adviseren bij Apotheek Rijnsburg. In principe dienen antidepressiva maximaal een jaar gebruikt te worden. Vaak is het moeilijk om te stoppen. Apotheek Rijnsburg kan u helpen met een afbouwschema op maat, eventueel in overleg met uw arts.

Wil u meer informatie over antidepressiva of hoe u het beste kunt stoppen met antidepressiva? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.