Voedingshypes

Zorggroep n Katwijk. Een nieuw jaar is weer begonnen. Velen hebben goede voornemens zoals stoppen met roken, meer bewegen en het gewicht verbeteren.

Op internet, televisie en in tijdschriften is veel informatie te vinden hoe afvallen het best aangepakt kan worden. Het is alleen lastig om daar in het oerwoud van gegevens de juiste informatie te achterhalen.

Sommige voedingsmiddelen worden aanbevolen omdat ze op een makkelijke manier voor gewichtsvermindering zouden zorgen. Hier wordt bijvoorbeeld bleekselderij genoemd. Andere voedingsmiddelen worden aangeprezen omdat ze de gezondheid zouden verbeteren. Avocado en havermout zijn hier veel genoemde producten. Dit zijn allen gezonde producten, maar het is vooral de variatie in verschillende voedingsmiddelen die voor een goede inname van voedingsstoffen en dus voor een goede voedingstoestand zorgt.

Van melk(producten) wordt beweerd dat een mens ze niet nodig heeft. Zeker voor kinderen is dit niet waar. Melkproducten leveren belangrijke voedingsstoffen. Plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, zijn een prima vervanging.

Gluten (een eiwit in een aantal graanproducten) in de voeding zouden ervoor zorgen dat het afvallen makkelijker gaat. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Een glutenvrij dieet is alleen noodzakelijk bij coeliakie of een glutenintolerantie. Het is dan belangrijk geadviseerd te worden door een diƫtist om tekorten in de voeding te voorkomen. Het wordt steeds duidelijker dat een te veel aan koolhydraten in de vorm van suiker en witte granen niet goed zijn voor de gezondheid. Suiker (zoals in jam, koekjes, snoep, limonade en frisdrank) levert alleen energie, maar geen voedingsstoffen als eiwitten, vitamines en vezels. Het is niet goed om alle koolhydraten uit de voeding te schrappen. Groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zorgen ook voor vezels, vitamines en mineralen. De enige manier om gezond te blijven en wanneer nodig af te vallen is door gevarieerd te eten. De diƫtisten kunnen u hierbij helpen.