'Uit Dankbaarheid' een karakteristieke woning op de Dijk. | Foto: pr.
'Uit Dankbaarheid' een karakteristieke woning op de Dijk. | Foto: pr. Foto: pr

Uit Dankbaarheid

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Het huis Uit Dankbaarheid staat op de Dijk en is onbewoond. De naam doet bijbels aan en mijn vermoeden is dat er een bijzonder verhaal aan ten grondslag ligt.

Toekomst

Ik vraag me af of het pand gesloopt wordt.

Bij navraag blijkt dat niet het geval te zijn. Er waren wel plannen om de woning tegen de vlakte te gooien en daarna een exacte kopie ervan te laten bouwen. Zo zou de historie bewaard blijven en het huis qua comfort voldoen aan de huidige tijd.

Dat plan mocht niet uitgevoerd worden, want het huis is een gemeentelijk monument. Daarom wordt het opgeknapt. Er komen vier appartementen in. De huidige eigenaar heeft werkelijk geen idee waar de 'Uit Dankbaarheid' vandaan komt en verwijst me naar de voormalige bewoner en eigenaar, Jan Brussee.

Brussee

Jan Brussee en zijn vrouw Wilma hebben Rijnsburg verlaten en wonen in het midden des lands. Ik neem telefonisch contact met hen op en leg de reden van mijn telefoontje uit.

Daarop beginnen beiden hartelijk te lachen.

Jan vertelt: 'Het huis stamt uit 1911. Twee generaties Brussee hebben er gewoond. Mijn opa en oma lieten het huis bouwen en trokken erin met hun zoon, mijn vader. Toen mijn opa en oma overleden waren, gingen mijn ouders er wonen. Ik ben er opgegroeid. Mijn vader heeft er tot zijn dood gewoond. Toen hij overleed, bleef mijn moeder in het huis wonen.'

Dankbaar

Jan vertelt verder: 'M'n moeder heeft voor zover mij bekend nooit iets met huisnamen gehad. Pas toen ze al flink op leeftijd was, hing er opeens een bord op het huis. Het verbaasde ons en we vroegen waarom ze er 'Uit Dankbaarheid' had opgezet. Haar antwoord was: 'Nou gewoon, omdat ik dankbaar ben.' En dat was dat. Het bijzondere verhaal dat ik vermoedde, daar is dus weinig van waar…

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.