Maand geen wijn

Happy New Year. Allemaal gefeliciteerd met het nieuwe jaar 2018. Ik wens u allen een heel gelukkig nieuwjaar. Natuurlijk gezondheid en liefde. Dat is toch wel het allerbelangrijkste.

Een nieuw jaar, met ongetwijfeld weer nieuwe voornemens. Zoals meer bewegen, sporten en gezonder eten. Hopelijk dat dan de kerstkilo's er snel weer afgaan. Ik wacht toch nog even een week om op de weegschaal te gaan staan…..dan valt de schade misschien wat mee en schrik ik niet zo heel erg. Natuurlijk weet ik ook wel dat elk pondje extra door het mondje gaat. Als je een paar nootjes neemt, neem je er daarna nog een paar. Net zo lang tot de zak bijna leeg is.

Vorig jaar januari heb ik me ook voorgenomen om de eerste maand van het jaar geen alcohol te drinken. Niet dat ik veel drink. Maar elke dag een glas wijn, vind ik toch wel lekker. Vooral als ik aan het eind van de middag aan het koken ben, vind ik het heerlijk om een klein glaasje te vullen en deze alvast als aperitief te nuttigen. En als de wijnfles toch openstaat is het wel zo gezellig om bij het eten weer een glas wijn te drinken. Die gewoonte wil ik doorbreken. Dat ga ik in ieder geval proberen.

Deze week las ik in de krant dat ik niet de enige ben die de eerste maand van het jaar aangrijpt om het nuttigen van alcohol te minderen. Een belangrijke reden om dit te doen is de bewustwording van de rol die alcohol speelt in je leven, zo stond in het artikel. Het is goed voor je gezondheid om dat eens te doorbreken. Een maand niet drinken is vooral goed voor je lever, je huid, je conditie en je gewicht. Een glas wijn telt 82 kcal. En een mixje is goed voor 146 kcal, vergelijkbaar met een kroket. Alcohol zorgt voor een trage afbraak van vet uit je voeding. Door geen alcohol meer te nuttigen val je dus af. Een andere prettige bijkomstigheid is dat je zonder alcohol veel beter slaapt. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je niet drinkt. Het gevolg is dat je je fitter gaat voelen en meer uitgerust bent. Elke nacht wordt ik wel een of twee keer wakker, dus dat is de moeite waard om het uit te proberen.

Ik heb me voorgenomen om de komende maand geen fles wijn open te maken. Discipline, daar ga ik mezelf de komende weken op testen. Ik hou het dan ook bij één goed voornemen. Dan blijkt de slagingskans het grootst, en dus ook het resultaat. Ik ga er voor en het gaat me lukken. Denk. Ik houd u op de hoogte.

Houdoe.