Katwijkse variant doorlopend en breed voeren

'Nationaal gesprek' in Katwijk: niet over koetjes en kalfjes

Ingezonden n En dan kom je thuis en ligt er een envelop van de gemeente op de mat. Een brief van de burgemeester Cornelis Visser. Of ik wil deelnemen aan de Katwijkse variant van het 'Nationaal gesprek'! Met koffie, broodjes en soep; de burgemeester zal de avond aftrappen. Mijn directe buren weten van niets, dus ik ben blijkbaar 'uitverkoren'.

Waar gaat het om volgens de uitnodiging? Om de inwoners van de gemeente Katwijk-Rijnsburg-Valkenburg met elkaar in gesprek te brengen. Het mag overal over gaan, koetjes en kalfjes maar ook over belangrijke en moeilijke dingen.

Dat is mooi. Ik heb nog wel een appeltje te schillen met de gemeente. Over afspraken en klachten waar ik niets meer van heb gehoord…

Op 22 november, klokslag 17.30 sta ik op de stoep bij de Burgt, het voormalig gemeentehuis in Rijnsburg. Achterin zie ik al mensen staan bij de soep en de broodjes. Dat is alvast een goed begin.

Onder het eten raak ik al gelijk in gesprek. Kort daarop komt Burgemeester Visser en heet iedereen welkom. Hij wenst ons een fijne avond toe met mooie gesprekken en excuseert zich vanwege de raadsvergadering die hij straks voorzit.

In twee groepen van zes gaan we aan de slag. Iedere groep heeft een gespreksbegeleider van stichting 'Het Nationale Gesprek'

(www.hetnationalegesprek.nl).

Bij ons aan tafel wordt het centrale thema als vanzelf eenzaamheid. Het overkomt je en wat kun je er aan doen? Het raakt mij enorm hoe kwetsbaar men zich durft op te stellen in dit gesprek. Voordat dit gesprek plaatshad wist ik wel dat die eenzaamheid er is. Nu zit ik naast iemand die daar zelf over vertelt!

Een ander aan tafel, werkzaam in de zorg, deelt haar ervaringen over eenzaamheid en werkdruk. Een bewoner van verzorgingshuis Salem in Katwijk vertelt dat hij vanwege renovatie van het gebouw ergens anders in de gemeente zal worden ondergebracht. Hij heeft het daar duidelijk moeilijk mee en ziet er erg tegenop. Daar kan ik mij alles bij voorstellen.

Het was bepaald geen gesprek dat ging over koetjes en kalfjes. Het was bijzonder. Een dik uur lijkt dan te kort. Het waren wezenlijke dingen, waarover gesproken werd. Zonder dat er nu zo maar een twee drie oplossingen zijn. Maar we hebben wel belangrijke dingen gedeeld.

Dat dit gesprek opvolging moet krijgen en dat het fijn zou zijn als er veel meer mensen dit gesprek kunnen voeren, is een open deur. Dat kan alleen wanneer deze Katwijkse variant van het 'Nationaal Gesprek' doorlopend en breed wordt gevoerd. Zodat het begint te leven onder de mensen en het bijdraagt aan de onderlinge betrokkenheid.

Het was een mooi gesprek.

Guus van der Klaauw, Katwijk

______________