De kerstwandeling gaat dit keer door het centrum van Rijnsburg. | Foto: G. Eldering.
De kerstwandeling gaat dit keer door het centrum van Rijnsburg. | Foto: G. Eldering. Foto: pr

Kerstwandeling door centrum van Rijnsburg

Licht n Of de straten vrijdagavond 22 december ook wit zijn van de sneeuw is nu nog niet te voorspellen.

Wel organiseert de Protestantse Gemeente Rijnsburg deze avond een korte kerstwandeling door het centrum van Rijnsburg. Daarbij wordt de vraag gesteld 'WAT IS KERST TOCH(T)?' Er kan tussen 18.30 en 19.00 uur gestart worden vanuit De Voorhof en de wandeling eindigt een klein uurtje later in de Immanuelkerk. Tijdens de wandeling mogen de deelnemers een aantal vragen beantwoorden. Natuurlijk komen ze onderweg onderdelen uit het kerstverhaal tegen zoals de kerststal. Maar ook de wensenboom op het Burg. Koomansplein waar ze een wens in kunnen ophangen. Neem uw wens in plastic mee. Daarnaast wordt de deelnemers gevraagd om een klein cadeautje mee te nemen. Dat geschenk zal worden uitgedeeld aan mensen die het echt nodig hebben.

Belangrijk is dat op het ingepakte cadeautje staat voor wie het bestemd is: man/vrouw of kind en in welke leeftijdscategorie. De cadeautjes kunnen worden ingeleverd op het eindpunt van de wandeling in de hal van de Immanuelkerk. Natuurlijk mogen de kinderen hun lampion meenemen.

Samen het Licht verspreiden in deze donker december maand, is dat niet geweldig? En het antwoord op de vraag: WAT IS KERST TOCH(T) krijgt u op vrijdagavond 22 december.


GemeenteBelangen: geen SOK geen geld

Ingezonden n GB. De gemeente wil met het Rijksvastgoedbedrijf afspreken hoeveel ruimte er op het oude vliegkamp moet komen voor groen, woningen en Unmanned Valley.

Dat vereist een kostbare studie en afspraken hoeveel geld elke partner bijdraagt en terugkrijgt. Die afspraken zijn er niet maar de gemeenteraad stemde donderdag 7 december wel voor de besteding van bijna één miljoen euro. GB vindt dat onzakelijk en stemde tegen. Zulke afspraken horen vastgelegd te zijn in een SOK, een SamenwerkingsOvereenKomst. Daarin staan afspraken over de samenwerking van de gemeente Katwijk met het Rijksvastgoedbedrijf en over wie waarover mag beslissen. Zo'n overeenkomst was in december 2013 opgesteld maar werd afgekeurd door het ministerie van financiën. Tot op heden is er géén nieuwe SOK. Dat betekent dat de gemeente bijna één miljoen investeert in een project zonder zwart op wit te hebben hoeveel geld ze terugkrijgt en hoeveel ze te zeggen heeft.

GB vindt UnManned Valley wenselijk. GB vindt ook dat de UMV samen kan gaan met woningen en veel groen. De volgende stap is dat de gemeente veel arbeidsuren in het project stopt om alles verder uit te werken.

GB vindt die stap onzakelijk zolang de gemeente geen samenwerkingsovereenkomst heeft met het Rijksvastgoedbedrijf. GB wil eerst deze SOK vaststellen en dan pas investeren. De wethouder gaf GB volledig gelijk. Maar hij wilde liever tempo maken dan het geld van Katwijk veilig stellen. Het gaat om geld dat Katwijk over heeft van de verkoop van haar aandelen in de NUON.


ChristenUnie presenteert kandidatenlijst

Ingezonden n CU Katwijk. Onlangs maakte de ChristenUnie Katwijk bekend dat Gerard Mostert jr. de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 gaat aanvoeren.

Nu is ook de volledige kandidatenlijst bekend gemaakt. Het bestuur en de leden van de ChristenUnie hebben gekozen voor een kandidatenlijst met ervaring en nieuw bloed. De lijst bestaat uit getalenteerde mannen en vrouwen met herkenbaarheid in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Atie Kuijt is op plaats 2 de eerste vrouw op de lijst. Zij combineert haar politieke ervaring met veel kennis van zaken over zorg, onderwijs en vrijwilligerswerk in onze gemeente. Nieuw op de lijst, op nummer 3, is politiek talent Robert Haasnoot. Hij is financieel specialist en lid van de schaduwfractie. Rasechte Valkenburger en raadslid Ton de Vries staat op plaats 4. Raadslid Geesje Haasnoot-de Mooij volgt op plek 5. Op plaats 6 en 7 staan nieuwkomers Ben van der Plas (werkzaam in de zorg, actief in de ondernemingsraad en lid schaduwfractie) en Robert-Jan van Rijn (huisarts en lid CU-denktank). Machiel van der Bent staat op plaats 8. Hij is projectmanager en campagnecoördinator voor de partij. Op plaats 9 en 10 staan Aad Rasenberg en Gerben Huisman uit Rijnsburg. Zij zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van ChristenUnie-Katwijk. Op plaats 11 staat Mirjam Klok uit Rijnsburg. Zij is op diverse vlakken actief in het verenigingsleven van onze gemeente. Jaap Oudes en Claudia Noort-Verhoef hebben de voorkeur gegeven aan een niet-verkiesbare plaats op de lijst.

Kandidaten van CU Katwijk voor de gemeenteraadsverkiezing 2018. | Foto: pr.